Australski istraživači infracrvenim kamerama proučavaju ponašanje morskih pasa

Goran Kovacic/PIXSELL

Australski istraživači su na nekoliko primjeraka morskih pasa pričvrstili kamere, kako bi mogli proučavati njihovo prirodno ponašanje.

Znanstvenici i biolozi sa Sveučilišta Griffith u državi Queensland su duže vrijeme pripremali ovaj projekt, a sada su uspjeli na neke ulovljene jedinke ovih velikih riba postaviti posebno izrađene infracrvene kamere i pustiti ih ponovno u vode na istočnoj obali Australije. Na nekim primjercima kamera se odvaja od repa životinje nakon 19 sati i ostaje plutati na površini mora. Signal se prati i pomoću satelitskih tehnologija. Morski pas bik te manji i veći morski psi drugih vrsta će biti obuhvaćeni ovim istraživanjem.

Morski ekolog Johan Gustafson je otkrio kako istraživanje posebno prati jednu ženku. Znanstvenike zanima što radi i gdje se kreće, a posebno u vrijeme kada u blizini nema nikoga.

Morski psi su najaktivniji noću pa je za istraživanje bila nužna  upotreba baš ovakve vrste kamere. Ovi morski mesožderi nemaju riblji mjehur i moraju stalno plivati. Nikada ne spavaju, već im se u vrijeme aktivnog odmora samo usporava mozak, no i dalje lagano plivaju kako bi mogli doći do kisika u vodi.

Komentiraj