Australski drugi najveći grad Melbourne u šestotjednoj strogoj karanteni

 

Australski drugi najveće grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa.

Trgovine su zatvorene i ulice puste u ovom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Viktorije, koja je u zadnja 24 sata zabilježila  471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još uvijek daleko manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.

No rast zaraze u državi Viktoriji prijeti da će se preliti i na ostatak zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva Covida19 te ih je ukupno 483.

“Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovo ćemo je izravnati”, rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt.

Premijer Viktorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea, koji već tjednima žive uz nešto blaže mjere karantene, da ostanu mirni unatoč porasloj potražnji za potrepštinama u supermarketima.

“Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci”, kazao je Andrews novinarima u Melbourneu.

Klanice su jedne od rijetkih tvrtki kojima je dozvoljeno da ostanu otvoreni u Melbourneu, iako sa smanjenom radnom snagom.

“Pokušali smo uspostaviti ravnotežu između smanjenja količine kretanja, čime smo smanjili broj slučajeva, ali ne ugrožavajući ono što građanima treba na policama supermarketa”, dodao je Andrews.

Stopa nezaposlenosti na nacionalnoj razini povećat će se na oko 10 posto zahvaljujući ponovnim restriktivnim mjerama u državi Viktoriji, rekao je australski premijer Scott Morrison.

“Ove će mjere imati vrlo značajan negativan učinak za naš put oporavka”, kazao je premijer.

Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantena u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje Australija se u lipnju ponovno otvorila uz dnevni rast zaraze koji je tada bio u jednoznamenkastim brojevima.

Komentiraj