Australska policija u petak rano ujutro uhitila je pet osoba za koje se vjeruje da su planirali teroristički napad na Melbourne za Božić. Šef policija Graham Ashton rekao je kako je prijetnja uključivala upotrebu eksploziva, vatrenog oružja i noževa, prenosi BBC.

Kako navodi Ashton, planiran je napad na najfrekventnije gradske lokacije – Flinders St Station, Federation Square i katedralu Sv. Pavla. “Ovu prijetnju smo neutralizirali, javnost je sigurna”, rekao je na konferenciji za novinare Ahton. Ipak, policija će pojačati sigurnost diljem zemlje.

Četiri uhićena muškarca su u 20-im godinama, rođeni u Australiji, ali porijeklom su iz Libanona. Peti uhićeni je Australac egipatskog podrijetla. Ashton anvodi kako su samoradikalizirani, ali i inspirirani propagandom Islamske države. U racijama koje je policija izvela rano jutros uhićeni su još jedan muškarac i žena, ali oni su kasnije pušteni na slobodu.

“Vjerujemo da su planirali izvesti koordinirane napade na nekoliko lokacija, vjerojetno na sam Božić”, rekao je Ashton. Australski premijer Malcom Turnbull rekao je kako je policija osujetila masovni teroristički plan.

“Oni žele uplašiti Australce, podijliti ih. Žele da se okomimo jedni na druge. Ali, nećemo im to dopustiti”, poručio je Turnbull.

Komentiraj