Australija predstavila novu obrambenu doktrinu. U središtu je zaštita od Kine

Australija je u ponedjeljak predstavila veliku reviziju obrambene doktrine kako bi se mogla suprotstaviti vojnom jačanju Kine i obuzdavanju njezina utjecaja u azijsko-pacifičkoj regiji. “Danas, prvi put u 35 godina, redefiniramo misiju Australskih obrambenih snaga”, rekao je australski ministar obrane Richard Marles, ocijenivši da dosadašnja strategija “više nije odgovarala zadanom cilju”.mini

Nova vojna doktrina ima za cilj odvraćanje neprijatelja kako ne bi mogao stići do australskog teritorija i jačanje obrane australskih obala, osobito sjevernih.

Novo strateško izvješće ministarastva obrane opravdava tu odluku vojnim jačanjem Kine koje se “provodi netransparentno, ne otkrivajući strateške namjere u Indopacifiku”.

“Afirmacija suvereniteta Kine na Istočnom kineskom moru prijeti svjetskom poretku … u Indo-Pacifiku, na način koji se nepovoljno odražva na nacionalne interese Australije”, navodi se u dokumentu.

Canberra je već objavila da razvija novu flotu podmornica na nuklearni pogon. U ponedjeljak je Marles rekao da će australske oružane snage dobiti i kapacitete za napade dalekog dometa, kopnene i zračne. S druge strane odustalo se od planirane kupnje 450 oklopnih transportera. Kupit će ih se 129.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner