Australija počela program cijepljenja, među prvima cijepljen i premijer Scott Morrison

Australski premijer Scott Morrison u nedjelju je cijepljen prvom dozom cjepiva protiv covida-19 kojeg su zajednički razvili Pfizer i BioNTech, a u sklopu početka programa cijepljenja u toj državi koji je krenuo dan prije planiranog roka.

Očekuje se da će do ožujka ove godine 4 milijuna Australaca dobrovoljno primiti cjepivo, a premijer Morrison i glavni medicinski službenik u zemlji Paul Kelly u maloj su skupini Australaca koji će primiti prva cjepiva.

Morrison je, nekoliko trenutaka prije nego što su kamere snimile prvu osobu koja je cijepljenja u medicinskom centru u Sydneyu, rekao “ovdje iznosimo neke vrlo važne točke. Da je sigurno, da je važno i da moramo početi s onima koji su najugroženiji i koji su na prvoj crti bojišnice”.

Doze Pfizerovih cijepiva, koje treba držati na temperaturama znatno ispod temperature smrzavanja, još uvijek se dijele u 16 čvorišta cjepiva širom Australije u sklopu priprema za šire uvođenje cjepiva u ponedjeljak.

Mali broj starijih Australaca u Medicinskom centru Castle Hill u zapadnom dijelu Sydneya, osoblje za njegu starijih osoba te medicinske sestre i radnici u prvoj liniji bili su među skupinom cijepljenih prvom dozom u nedjelju, rekli su dužnosnici.

Australija je drugi dan bez ijednog novog prijenosa covida-19 u zajednici, a dužnosnici su najavili da će se većina stanovništva cijepiti cjepivom AstraZenece do kraja listopada 2021.

U subotu su tisuće ljudi prisustvovale skupovima protiv cjepiva u glavnim australskim gradovima.

Australija je od ožujka 2020. prijavila nešto manje od 29 tisuća slučajeva covida-19 i 909 smrtnih slučajeva, a među je 10 najboljih zemalja po indeksu učinka covida-19.

Komentiraj