Australija otkazala samit Quada u Sydneyu jer neće doći Biden

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u srijedu da se samit skupine Quad neće održati sljedeći tjedan u Sydneyu bez američkog predsjednika Joea Bidena, koji je odgodio svoj put u Australiju zbog pregovora o gornjoj granici duga u Washingtonu.

Albanese je rekao da će se čelnici Australije, Sjedinjenih Država, Indije i Japana umjesto toga sastati na skupu G7 u Japanu ovaj vikend, nakon što je Biden otkazao put u Sydney u drugom dijelu svojeg predstojećeg putovanja u Aziju, koje je također trebalo uključivati posjet Papui Novoj Gvineji.

“Sastanak čelnika Quada neće se sljedeći tjedan održati u Sydneyu. Raspravu između čelnika Quada održat ćemo u Japanu”, rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

Bilateralni program u Sydneyju s indijskim premijerom Narendrom Modijem mogao bi se održati sljedeći tjedan, rekao je Albanese.

Albanese nije komentirao hoće li japanski premijer Fumio Kishida ipak posjetiti Sydney sljedeći tjedan.

Quad je neformalna skupina koja promovira otvoreni Indo-Pacifik. Peking to vidi kao pokušaj odbijanja njegova rastućeg utjecaja u regiji.

Viši suradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude rekao je da bi otkazivanje Bidenova posjeta Papui Novoj Gvineji, što bi bio prvi posjet jednog američkog predsjednika neovisnoj pacifičkoj otočnoj državi, moglo unazaditi bitku Washingtona za utjecaj s Pekingom u regiji.

“Mantra u regiji je samo pojaviti se. Pojaviti se znači pola uspjeha. Kina se stalno pojavljuje…”, rekao je Maude, bivši čelnik australske obavještajne službe, na panel raspravi o Quadu u srijedu.

Indija i Australija nisu dio skupine sedam bogatih država G7 – Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država – ali su pozvane da prisustvuju samitu u Japanu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner