Svijet
Decoration icon

Australija

Australija oformila snage za zaštitu izbornog procesa od informatičkog napada

Autor:

epa06052781 (FILE) - A programer shows a sample of decrypting source code in Taipei, Taiwan, 13 May 2017 (reissued 27 June 2017). According to news reports, companies around the world on 27 June 2017 are reporting they are being hit by a major cyber-attack.  EPA/RITCHIE B. TONGO

Australija je uspostavila posebne sigurnosne snage koje će zaštititi izborni proces u toj zemlji od mogućih informatičkih napada i pokušaja utjecaja stranih sila na izbore, objavila je u subotu australska vlada.

Australiju u srpnju čeka održavanje pet različitih izbora, a novoformirane snage utvrdit će moguće opasnosti koje prijete izbornom procesu, priopćeno je iz tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova.

“Ovo je mjera opreza koja, u vrijeme sve većeg informatičkog miješanja i upada, mora postati normom”, navedeno je iz ministarstva.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7, koja je upravo okupljena na summitu u Kanadi, također će, prema nacrtu zajedničke izjave, pozdraviti mjere zaštite izbora od mogućeg stranog miješanja.

Nacrt izjave takvog sadržaja zapravo prikriva sumnje Sjedinjenih Država i vlada nekih zemalja Europske unije da se Rusija miješa u njihove izbore. Moskva takve optužbe odbacuje.

Do objave o formiranju specijalnih australskih snaga dolazi pet tjedana uoči pet izbora koji će se u srpnju održati u saveznim državama, kojima će se ispuniti mjesta u australskom parlamentu mimo održavanja općih izbora, te slijedom rastuće zabrinutosti u Australiji da se Kina miješa u njezin unutarnji politički proces.

Ti će izbori biti ujedno test popularnosti premijera Malcolma Turnbulla uoči nacionalnih parlamentarnih izbora koji će se održati krajem 2019. godine.

Očekuje se da će Australija do kraja srpnja usvojiti u parlamentu zakonodavne mjere namijenjene zaštiti od stranog miješanja.

Kina se formalno požalila na Turnbullove sumnje o kineskom utjecaju kao povodu za novi zakonodavni okvir.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.