Australija će na trećini svog teritorija zaštiti biljke, ugrožene životinje i ekosustave

Unsplash/Ellicia

Australija će odrediti najmanje 30 posto svoje kopnene mase za zaštitu biljaka i životinja, rekla je u utorak ministrica okoliša Tanya Plibersek.

Australija je izgubila puno više vrsta sisavaca od bilo kojeg drugog kontinenta i ima jednu od najgorih stopa izumiranja vrsta među najbogatijim zemljama svijeta, po petogodišnjem izvješću o stanju okoliša koje je u srpnju objavila vlada.

To je izvješće pokazalo da se broj vrsta koje su dodane na popis ugroženih ili u višu kategoriju rizika povećao u prosjeku za 8 posto u odnosu na prethodno izvješće iz 2016. godine. “Potreba za djelovanjem kako bi se zaštitilo naše biljke, životinje i ekosustave od izumiranja nikada nije bila veća”, istaknula je u priopćenju Plibersek.

Dajući prioritet 10 vrsta i 20 lokacija, Plibersek je rekla da će površina zaštićenih područja biti povećana za 50 milijuna hektara. Desetogodišnji plan bit će ponovno preispitan 2027. godine.

Nedavno izabrana savezna laburistička vlada obećala je 224,5 milijuna australskih dolara (146 milijuna američkih dolara) za zaštitu ugrožene australske flore i faune.

Australija, šesti najveći kontinent na svijetu, stanište je jedinstvenih životinja poput koala i čudnovatih kljunaša, no njihove populacije su u padu zbog ekstremnih vremenskih prilika i ljudskog djelovanja.

Koale na dobrom dijelu istočne obale upisane su u veljači među ugrožene vrste pošto su stručnjaci procijenili da je Australija izgubila oko 30 posto koala u zadnje četiri godine.

Australiju su nedavno pogodile velike vremenske nepogode uključujući katastrofalne požare 2019. i 2020. na istoku zemlje u kojima je poginulo 33 ljudi i milijarde životinja. Izgorjela je površina koja odgovara površini Njemačke.

World Wildlife Fund (WWF)-Australija pozdravio je vladine napore na očuvanju prirode, ali je i pozvao da ide i dalje i uloži u vremenski definirane planove oporavka za svaku ugroženu vrstu.

“Australija ima više od 1900 popisanih ugroženih vrsta. Ovaj plan izabrao je 110 pobjednika. Nije jasno kako će pomoći našim drugim ugroženim vrstama koje nisu prioritetne”, rekla je Rachel Lowry, direktorica za očuvanje okoliša organizacije WWF-Australija.

Komentiraj