Aung San Suu Kyi spremna organizirati povratak izbjeglih Rohindža

EPA/SHAHZAIB AKBER

Nekoliko sati prije početka Opće skupštine UN-a, mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi uputila je u utorak smirujuću poruku međunarodnoj zajednici izjavivši da je “spremna” organizirati povratak više od 400.000 muslimanskih Rohindža, izbjeglih u Bangladeš.

“Spremni smo početi provjeru” identiteta izbjeglica sa svrhom njihova povratka, izjavila je ona u televizijskom govoru na engleskom (bez prijevoda na mjanmarski), ne navodeći hoće li kriteriji povratka, u normalnim okolnostima vrlo strogi, biti ublaženi.

Mjanmarske vlasti pod udarom su međunarodnih kritika oko sudbine više od 410.000 Rohindža, izbjeglih u Bangladeš, koji su pobjegli iz pokrajine Rahin, na zapadu Mjanmara, gdje vojska provodi opsežnu operaciju odmazde nakon napada pobunjenih Rohindža 25. kolovoza. UN govori o “etničkom čišćenju”.

No, pred veleposlanicima okupljenima u Naypyidawu povodom tog obraćanja naciji u posljednji trenutak preimenovanog u “diplomatski briefing”, nobelovka koju se kritizira zbog šutnje i suzdržanosti tijekom više od tri tjedna krize, pozvala je na prekid vjerskih podjela između budističke većine i muslimanske manjine.

“Duboko smo potreseni zbog patnje svih onih koji su se našli u zamci tog sukoba”, spominjući civile koji su masovno bježali u Bangladeš ali i budiste koji su pobjegli iz svojih sela, rekla je ona.

“Ne želimo da Mjanmar bude podijeljen zbog vjerskih uvjerenja”, naglasila je ona.

Komentiraj