Dorotheum

Aukcijska kuća Dorotheum održava godišnju dražbu memorabilija iz austrijskih i europskih carskih kuća

Poznata bečka aukcijska kuća Dorotheum održava godišnju dražbu memorabilija iz austrijskih i europskih carskih kuća. U središtu aukcije nalaze se car Franjo Josip I. i carica Elizabeta Austrijska.

Iz carevog osobnog vlasništva bit će primjerice ponuđene naočale koje je Franjo Josip I. nosio do svoje smrti, a koji potječu iz ostavštine poznatog vojnog slikara Alexandera Pocka.

Na aukciji se također nude i careve osobne mamuze, njegov jahaći bič, torbica za oružje ili muštikla s zapečaćenom posjetnicom njegova osobnog sluge Eugena Ketterla, naravno uz, kako to i dolikuje ranom marketinškom geniju, ručno napisanu potvrdu o vjerodostojnosti.

Car Franjo Josip svoju je ljubav prema jahanju dijelio sa suprugom, caricom Elizabetom Austrijskom. Na aukciji se također nudi i njezin jahaći bič, kao i par bijelih rukavica od srneće kože.

Na dražbi će biti ponuđeno i pismo carice Sisi na mađarskom jeziku, upućeno njezinoj najdražoj kćeri Mariji Valeriji, kao i vrijedan broš u obliku borove grančice, inače božićni poklon Elizabete Mariji Valeriji.

Komentiraj