Audiosnimka otkriva dramatične okolnosti privođenja britanskog zviždača Jonathana Taylora na psihijatriju u Vrapče

Nacional je u posjedu audiozapisa privođenja jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača u psihijatrijsku bolnicu Vrapče

Nacional je u posjedu audiosnimke koju je u ponedjeljak, 19. travnja, u kasnovečernjim satima snimio britanski zviždač Jonathan Taylor, koji je tu noć i veći dio idućeg dana proveo u psihijatrijskoj bolnici Vrapče jer se sumnjalo da postoji mogućnost da počini samoubojstvo. Snimka koja traje gotovo dva sata pokazuje dramatične okolnosti Taylorova privođenja i dokazuje neprofesionalno ponašanje policajaca i medicinskog osoblja u Taylorovom stanu, ali pogotovo u samoj bolnici. Na snimci se čuje da policajci i medicinsko osoblje vrijeđaju, psuju i ismijavaju Taylora vjerujući da ih on ne razumije, a vjerojatno i nesvjesni da Taylor sve snima.

Okolnosti privođenja jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača u psihijatrijsku bolnicu Vrapče također su vrlo zanimljivi, s obzirom na to da su policajci, a zatim i medicinski djelatnici, stigli u Taylorov stan nakon što ih je britansko veleposlanstvo obavijestilo da postoji opasnost da Taylor počini samoubojstvo. Na snimci koju nam je Taylor ustupio, snimljenoj u ponedjeljak oko 23 sata navečer, može se čuti intenzivan razgovor između Taylora i policajaca u njegovu zagrebačkom stanu u blizini Zrinjevca, nakon čega je Taylor u lisicama priveden u psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Na snimci se također može čuti da policajci u nekoliko navrata ismijavaju Taylora, a u jednom trenutku su i opsovali. Treba napomenuti i da se Taylor prema policajcima ponašao poprilično neprimjerno te je u nekoliko navrata odbio njihove zahtjeve da mirno ode u Vrapče na pregled kod psihijatra. Policajci koji su očito bili iziritirani takvim njegovim ponašanjem, počeli su gubiti živce te su na kraju uz sredstva prisile priveli Taylora, pri čemu je on glavom lupio u zid, što je vidljivo i na fotografijama koje nam je ustupio. Mučno je i slušati ismijavanje i psovke medicinskih djelatnika u bolnici Vrapče nakon što je Taylor primljen i nakon što su ga policajci predali medicinskim djelatnicima.

Cijeli problem nastao je, kako Taylor tvrdi, jer je policajac koji je prvi došao do njegova stana rekao da će psihijatar doći na pregled u njegov stan i ni u jednom trenutku nije spomenuo mogućnost odlaska u bolnicu, a iz poruke britanskog veleposlanstva čini se da su i oni dobili takvu informaciju. Nakon što je odveden u bolnicu Vrapče, tamo je bez pristanka bio prisiljen popiti nekoliko lijekova, a u utorak ujutro mu je također bez pristanka ubrizgana i injekcija. Nacionalov izvor iz te institucije, međutim, napominje da je to normalna praksa u takvim slučajevima i da u Taylorovu slučaju, što se tiče medicinske struke, nije napravljeno ništa neuobičajeno.

Taylor nas je o svemu obavijestio nakon što je prošloga utorka u poslijepodnevnim satima pušten iz bolnice. Tvrdi da je sve to napravljeno bez njegova pristanka, a pogotovo se žali na grubo i neprofesionalno postupanje policajaca koji su ga prilikom privođenja u njegovu stanu srušili na pod te ga odveli u kola hitne pomoći. Taylor priznaje da je razlog njegova privođenja u Vrapče najvjerojatnije dio e-maila koji je poslao britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, a u kojem je naveo da zbog dugotrajnog boravka u Zagrebu razmišlja o samoubojstvu. No ustvrdio je da je to bio tek dio taktike kako bi britansko veleposlanstvo napokon reagiralo u njegovu slučaju koji traje više od 250 dana, da ni u jednom trenutku nije doista razmišljao o samoubojstvu i da je šokiran ovakvim razvojem situacije, a pogotovo je ljut na britansko veleposlanstvo u Zagrebu koje smatra odgovornim za njegovo privođenje. Taylor nam je ustupio i poruku koja mu je poslana iz britanskog veleposlanstva u Zagrebu, a koja nedvojbeno pokazuje da je policija reagirala upravo na njihov zahtjev. U toj poruci, između ostalog, stoji:

“Policija je stigla do vašeg stana zbog izjava u vašem e-mailu u kojima navodite da postoji mogućnost da si oduzmete život. Zbog toga smo vrlo zabrinuti za vašu sigurnost, a budući da je vaša sigurnost naša primarna zadaća, morali smo reagirati. Obaviješteni smo da će policija ostati s vama dok ne dođu medicinski djelatnici koji će procijeniti vaše stanje. Žao nam je ako smatrate da je naša reakcija bila pretjerana, ali procijenili smo da je to u ovom trenutku jedina ispravna odluka.”

Taylor kaže da ga ovakva reakcija britanskog veleposlanstva iznimno ljuti jer do sada nisu pokazali nikakvu zabrinutost za njegovu sigurnost u više od 250 dana koliko traje njegov slučaj te dodaje:

“U dosadašnjem tijeku postupka o mojem se slučaju raspravljalo i u britanskom parlamentu, ali britanska vlada ni u jednom trenutku nije reagirala. Sada su odjednom zabrinuti za moju sigurnost i zbog njih sam jednu noć proveo u mentalnoj ustanovi te sam priveden kao okorjeli kriminalac. Jasno mi je da je policija morala reagirati na njihov poziv, ali njihovo je ponašanje bilo daleko od profesionalnog.”

S druge strane, dobro upućeni izvori iz bolnice u Vrapču za Nacional su izjavili da je Taylor u njihovu bolnicu zaprimljen u tzv. agitiranom stanju pa je zbog toga i dobio terapiju. Isti izvori iz bolnice smatraju da se u tom slučaju sve radilo po zakonu i da su medicinski djelatnici na teren izašli na poziv policije te dodaju da nemaju informaciju na čiji je poziv policija pokrenula cijeli postupak protiv Taylora. Nacional je poslao upit i policiji o cijelom događaju, ali u njihovu odgovoru stoji da takve slučajeve ne komentiraju: “Sukladno zakonskim odredbama o zaštiti osobnih podatka, nismo u mogućnosti konkretno vam odgovoriti niti možemo govoriti o postupanju policije prema konkretnim osobama.”

Fotografije koje je Taylor snimio za vrijeme i nakon privođenja u psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Fotografija desno pokazuje mjesto gdje je Taylor glavom lupio u zid prilikom privođenja

 

Inače, Jonathan Taylor nedavno je doživio još jedan poraz na hrvatskim sudovima nakon što je Županijski sud u Dubrovniku treći put odobrio njegovo izručenje u Monako. Taylor je tada redakciji Nacionala dostavio presudu Suda u Dubrovniku koju je njegov odvjetnik Toby Cadman nazvao perverznom, dok je Taylor u nedavnom razgovoru za Nacional ocijenio da je hrvatsko pravosuđe ostalo negdje u razdoblju neandertalaca. Sud u Dubrovniku je u obrazloženju svoje odluke naveo da se odobrava Taylorovo izručenje Monaku jer su tamošnje vlasti dostavile mišljenje po kojem ga se traži jer ga trebaju ispitati kao osumnjičenog u slučaju davanja mita i iznude. Sam Taylor odmah je najavio da će se na odluku o izručenju žaliti Vrhovnom sudu. Njegov odvjetnik Toby Cadman, specijaliziran za ljudska prava, tvrdi da odluka o izručenju nema temelja u međunarodnom pravu jer se izručenje može dogoditi na temelju optužnice ili ako osoba mora odslužiti kaznu.

“Ovo je perverzna odluka. Županijski sud u Dubrovniku nije uzeo u obzir najosnovniji princip prava i donio je odluku o izručenju Monaku”, naglasio je Cadman i dodao da će se žaliti Vrhovnom sudu, a ako im ni on ne da za pravo ići će na Ustavni sud. „Važno je naglasiti da ‘osumnjičeni’ nije ‘optuženi’ u smislu izručenja”, objasnio je Cadman i istaknuo da se Taylora traži zbog istrage, a ne zato što je optužen.

Ovaj britanski odvjetnik lani je krajem srpnja s obitelji stigao u Dubrovnik na odmor. No umjesto u hotelu, završio je u zatvoru. Tad je shvatio da je na Interpolovoj crvenoj tjeralici na zahtjev Monaka koji ga traži zbog navodnog podmićivanja i korupcije. Ubrzo se doznalo da je u rukama hrvatskog pravosuđa zapravo sudbina jednog od najvećih svjetskih zviždača, jer su upravo njegova svjedočanstva i informacije o podmićivanju koje je provodio njegov bivši poslodavac, tvrtka SBM Offshore, doveli do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene brazilske predsjednice. No od njegova uhićenja prošlo je gotovo 230 dana, a hrvatski sudovi i dalje igraju ping-pong s Taylorom i njegovim izručenjem te je on i dalje na neki način zatočen u Hrvatskoj.

No dok čeka i treću odluku Vrhovnog suda, njegova agonija se nastavlja i on će još neko vrijeme provesti u Hrvatskoj kao talac suludog hrvatskog pravosudnog sustava, o kojem ima jako loše mišljenje:

“Mislim da nigdje na svijetu ne postoji pravosudni sistem kao u Hrvatskoj. Šokiran sam činjenicom da u Hrvatskoj niži i viši sudovi na neki način igraju ping-pong utakmicu s predmetima koji odlučuju o nečijim životima. U normalnim uređenim državama to je nemoguće i jednom kada predmet s nižeg suda prijeđe na viši sud, nema više mogućnosti da se vrati na niži sud. Ako sam nešto naučio u ovih 215 dana u Hrvatskoj, onda je to da imate pravosuđe koje ostalo u prethistoriji i vremenu neandertalaca.”

Taylor je svojim svjedočenjem doveo do rušenja vlasti u jednoj od najvećih svjetskih demokracija – Brazilu. Smatra se da su Taylorove optužbe za korupciju pogurale prvu kockicu domina koja je dovela do političke krize u Brazilu koja i danas traje. Naime, Taylor je upozorio da je SBM plaćao mito od stotinu milijuna dolara čelnicima brazilske naftne tvrtke Petrobras u razdoblju u kojem je tvrtku vodila Dilma Rousseff koja je kasnije postala brazilska predsjednica. Otkriveno je i da je SBM nezakonito financirao njezinu Radničku stranku u predsjedničkoj kampanji. Njegovo svjedočenje pokrenulo je lančanu reakciju koja je kulminirala najvećom antikorupcijskom akcijom u povijesti Brazila – “operacijom autopraonica”.

Taylor danas kaže da u početku nije bio svjestan koliko daleko je išla korupcijska hobotnica njegove bivše tvrtke, ali tvrdi da je slučaj SBM-a još jedna potvrda toga koliko velike kompanije mogu utjecati na političke procese te dodaje:

“Kako imam višak vremena u Hrvatskoj, onda sam malo dublje krenuo kopati po podacima koje imam o poslovima SBM-a u Africi i rezultat toga bit će objavljen za nekoliko tjedana. Vjerujte da će i nakon te objave biti pokrenute nove istrage i da će neki čelnici SBM-a ponovno odgovarati pred pravosudnim tijelima.”

Pitanje je samo koliko će vremena još provesti u Hrvatskoj i kako će ovaj cijeli postupak utjecati na njegovo psihičko zdravlje, jer i sam priznaje da ni u najgorim noćnim morama nije slutio da će biti pritvoren u lisicama i da će noć provesti u psihijatrijskoj bolnici.

Komentiraj