Atletsko čudo iz Ukrajine nastavlja dominirati, Jaroslava Mahučih je već 30 puta preskočila 2.00

Skokom preko 2.03 metra na atletskom mitingu održanom u srijedu u češkom Brnu Ukrajinka Jaroslava Muhačih nastavila je niz sjajnih rezultata. Ovih 203 cm je najbolji rezultat sezone u svijetu, s tim da je i prethodni najbolji sezonski rezultat, 2.01, također bio u njenom vlasništvu, postignut je na mitingu Dijamantne lige prošle subote u Parizu.

Osim sjajnih rezultata ono što Muhačih odvaja od konkurencije je njena mladost. Muhačih je rođena 19. rujna 2001. što znači da ima tek 20 godina a već je 30 puta preskočila dva metra. Za usporedbu, u njenoj dobi Blanka Vlašić je 2.00 preskočila sedam puta.

Nakon što je u ožujku na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu osvojila zlato s 2.02, Muhačih trenira u njemačkom gradu Herzogenaurachu. Nije se slučajno našla u tom bavarskom gradiću s oko 23 tisuće stanovnika – tamo se nalazi sjedište Pume, njenog sponzora koji se pobrinuo ne samo za sve ukrajinske sportaše s kojima imaju ugovor, nego i za sve zaposlenike i njihove obitelji koji su morali bježati od rata.

U Beograd na dvoransko SP Muhačih je stigla nakon 60 sati vožnje autom iz rodnog Dnjipra. Iako nije trenirala u zadnjem periodu pred SP, Mahučih je naglasila kako je imala ogroman motiv. „Za Ukrajinu se borim na atletskom terenu“, rekla je Ukrajinka nakon osvojenog zlata.

Muhačih je briljantan talent koji raste iz godinu u godinu. Atletikom se počela baviti s 11 godina a na skok u vis se prebacila dvije godine kasnije. S 15 je počela postizati sjajne rezultate, na U-18 Svjetskom prvenstvu održanom 2017. u Nairobiju s 1.92 je osvojila zlato a to je bio tek početak napretka velikim koracima. Sljedeće godine je prvo na Europskom U-18 prvenstvu preskočila 1.94 i uzela zlato s 10 cm više od srebrne a zatim je na Olimpijskim igrama mladih u Berlinu pobijedila s 1.96. Na mitingu u Dohi 2019. je s 17 godina i 226 dana postala najmlađa pobjednica u povijesti Dijamantne lige. Doha joj je donijela sreću i krajem iste sezone, na Svjetskom prvenstvu je preskočila 2.04, postavila novi U-20 svjetski rekord i osvojila srebro.

I 2020. je krenula sjajno, dok pandemija nije sve upropastila: s preskočenih 2.02 u Karlsruheu postavila je novi U-20 svjetski dvoranski rekord, a nakon sezone koju je koronavirus upropastio, prošla je godina bila briljantna za mladu Ukrajinku. U veljači 2021. u Banskoj Bistrici Mahučih je preskočila 2.06 što je bio najviši dvoranski skok od 2012. i samo dva cm ispod svjetskog dvoranskog rekorda. Na Olimpijskim igrama u Tokiju je s 2.00 osvojila broncu, iza Marije Lasickene (2.04) i Nicole McDermott (2.02).

Komentiraj