EPA/FILIP SINGER

Atletika: Nesta Carter bio dopingiran u Pekingu, Boltu prijeti oduzimanje jednog olimpijskog zlata

Među pozitivnim nalazima nakon ponovnog testiranja 454 nalaza uzetih na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine je i onaj jamajčanskog sprintera Neste Cartera koji je uz Usaina Bolta, Asafu Powella i Michaela Fratera osvojio zlatnu medalju u štafetnoj utrci na 4×100 metara, potvrdila su dva anonimna izvora.

Prema tim izvorima, u Carterovu “A” nalazu pronađeni su tragovi zabranjene supstance metilheksamina, a kazna će uslijediti tek ukoliko i “B” nalaz bude pozitivan na isti preparat.

Osim na OI u Pekingu 2008., Carter, koji je specijalist za prvu izmjenu, bio je članom zlatne jamajčanske reprezentacije i na posljednjim Igrama u Londonu 2012., te na posljednja tri svjetska prvenstva. Ove godine još nije nastupao, a kao razlog je navodio ozljedu stopala.

Dosada su kazne za korištenje metilheksamina iznosile od šest mjeseci do godinu dana.

Ako i Carterov “B” nalaz bude pozitivan moguće je kako je i preostala trojica članova štafete ostati bez svojih zlatnih medalja. To se dogodilo američkoj štafeti na 4×400 metara iz Sydneya 2000. godine nakon što je Antonio Pettigrew priznao korištenje zabranjenih supstanci. No, suprotni primjer su članice američkih ženskih štafeta na 4×100 i 4×400 metara također iz Sydneya, koje su zadržale svoje medalje usprkos pozitivnim dopinškim testovima Marion Jones.

Kada bi ostao bez štafetnog zlata iz Pekinga, Boltu bi na kontu ostalo pet najsjajnijih olimpijskih odličja, po dva na 100 i 200 metara, te jdno iz štafete na 4×100 metara.

“Još ne znamo što ćemo učiniti s rezultatima štafetnih utrka. Trenutačni nam je cilj pronaći sportaše koji su koristili doping kako bismo im zabranili sudjelovanje na Igrama u Riju”, rekao je glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Mark Adams.

Iz MOO-a su objavili kako je više od 30 sportaša iz šest različitih sportova bilo pozitivno na dodatnim dopinškim testovima nalaza uzetih u Pekingu 2008., a još 23 nalaza iz Londona 2012. su bila pozitivna nakon dodatnih testova.

Komentiraj