ATJ Lučko slavi 25. obljetnicu osnutka

Robert Anic/PIXSELL

Program obilježavanja 25. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko počeo je u subotu okruglim stolom “ATJ Lučko u Domovinskom ratu”, a nastaviti će se pokazno-taktičkom vježbom, postrojem u središtu ATJ Lučko i svečanom akademijom u HNK u Zagrebu u ponedjeljak, 7. rujna, na datum kada je prije 25 godina osnovana prva oružana formacija novostvorene hrvatske države i temelj na kojem je ustrojena specijalna policija u cjelini.

Čitanjem imena poginulih pripadnika ATJ Lučko u Domovinskom ratu i minutom šutnje za sve poginule i umrle te pjesmom “Pismo poginulog ratnika” otvoren je okrugli stol u Novinarskom domu u Zagrebu gdje je povjesničar i dragovoljac Domovinskog rata Josip Jurčević govorio o povijesnim okolnostima u kojima je nastala neovisna Republika Hrvatska i ATJ Lučko.

“Nastanak hrvatske države izgledao je kao ‘nemoguća misija'”, rekao je Jurčević, dodavši da se isto odnosilo i na hrvatske oružane snage, a tu je ATJ Lučko bila jedan od ključnih aktera.

Odluka o osnivanju ATJ Lučko donijeta nakon napada srbijanskih oružanih agresora u kolovozu 1990. da bi pripadnici ATJ Lučko bili postrojeni već 7. rujna, a u prvu akciju krenuli 29. rujna 1990., podsjetio je

“ATJ Lučko bila je sigurnosno srce nove hrvatske države”, naglasio je Jurčić.

Značajnim je ocijenio što Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90, nakon četvrt stoljeća, istražuje povijest te jedinice. “Ako se toga budemo odricali, nemamo šanse”, rekao je te pritom pozvao na hrvatsko zajedništvo, kao i 90-ih godina.

Predsjednik Udruge ATJ Lučko ’90 Mladen Grgić izrazio je nadu da će okrugli stol biti uvod u buduću monografiju ATJ Lučko iz Domovinskog rata.

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak govorio je o ulozi ATJ Lučko u prvim danima agresije na Hrvatsku.

Čestitajući pripadnicima ATJ Lučko 25. obljetnicu, Jarnjak je podsjetio na 1992. i 2. obljetnicu ATJ Lučko koju su tada obilježili zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom kad im se “došao pokloniti i reći hvala” te ministrom obrane Gojkom Šuškom.

“Kada je bilo teško, svi su tražili MUP i ATJ i bilo je dovoljno reći ‘Dolaze!’ da bi moral na terenu porastao, a pristup neprijatelju postao drugačiji”, prisjetio se Jarnjak.

Pripadnici ATJ Lučko bili su izazov i drugim postrojbama koje su ih željele dostići u spremnosti i borbenosti, dodao je.

Ratni put ATJ Lučko praktički je presjek Domovinskog rata i o tome bi trebalo organizirati znanstveni skup, istaknuo je Jarnjak.

Na skupu su, uz ostale, govorili i Stjepan Žinić, pripadnik ATJ Lučko koji je sudjelovao u svim akcijama te ratni zapovjednici ATJ Lučko među kojima i general u mirovini Marko Lukić koji je predvodio prvu intervenciju ATJ Lučko 29. rujna 1990. u Petrinji.

ATJ Lučko u Domovinskom ratu

ATJ Lučko nastala je od biranih pripadnika tečaja “Prvi hrvatski redarstvenik” i od pripadnika Jedinice za posebne namjene, a brojila je 225 djelatnika. Osnovna namjena jedinice bila je: uspostava javnog reda i mira narušenog u većem obimu, borba protiv terorizma, te priprema za možebitna borbena djelovanja na cijelom teritoriju RH.

Tijekom 1990. i 1991. ta jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira narušenog od strane srpskih paravojnih formacija. Zahvaljujući stečenom povjerenju vrhovništva RH, obnaša zadaće osiguranja visokih dužnosnika u Vladi RH, kao i samog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Jedinica sudjeluje u niz akcija koje su imale za zadaću oduzimanje oružja od bivše Jugoslavenske armije te naoružavanje i obučavanje jedinica, koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Između ostalog, zauzima vojarne: Delnice, Samobor, Duboki Jarak, Dugo Selo, Prečko, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, zračnu luku Zagreb, zauzima vojni repetitor na Sljemenu te uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje prvo vatreno krštenje ATJ jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu.

Ubrzo je uslijedila akcija ‘krvavi Uskrs’ na Plitvicama te tereni – Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), Bljesak i Oluja, Petrova Gora i Oluja Obruč. Tijekom svih ratnih godina, nošeni domoljubljem, hrabrošću i požrtvovanošću, čašću i odanošću, a u vjeri i nadi za uspostavu mira, slobode i samostalnosti, živote na oltar domovine položilo je 14 djelatnika ATJ Lučko, a 52 djelatnika je ranjeno. Do danas ukupno je poginulo, stradalo i umrlo 25 djelatnika ATJ Lučko.

Uloga ATJ Lučko u mirnodopsko vrijeme

Danas je ATJ Lučko moderna postrojba, ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima. Osnovna joj je namjena borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje svih oblika kriznih situacija, a posebice talačkih situacija, otmica osoba, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, zatim uhićenja visokog rizika, osiguranje štićenih osoba, ronilačko-pirotehničke intervencije, pratnja i osiguranje novčanih sredstava, uspostava narušenog javnog reda i mira u najtežim oblicima, akcije potrage i spašavanja.

Osim toga, ima vrlo važnu ulogu za Ministarstvo unutarnjih poslova jer može brzo, pravovremeno i učinkovito odgovoriti na razne nepredviđene situacije koje ponekad i nisu klasični policijski posao.

Takav široki spektar djelovanja omogućava joj njezin ustroj te visoka razina osposobljenosti u raznim specijalnostima, te specijalistička oprema i naoružanje koje posjeduje. Pripadnici ATJ Lučko osposobljeni su za djelovanje u svim situacijama na kopnu, vodi i u zraku.

Komentiraj