Atentator otkrio pojedinosti likvidacije malteške novinarke Galizije

Muškarac koji je priznao sudjelovanje u ubojstvu malteške novinarke Daphne Caruane Galizije u četvrtak je na sudu ispričao pojedinosti o praćenju i likvidaciji istraživačke novinarke.

 

Caurana Galizija, koja je istraživala organizirani kriminal i korupciju u toj otočkoj državi, ubijena je 16.  listopada 2017. kada je njezin automobil dignut u zrak.

Vince Muscat je u veljači, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za suučesništvo u ubojstvu koje je šokiralo Europe, osuđen na 15 godina zatvora.

Muscat se u prvoj izjavi nakon priznavanja krivice ispričao obitelji ubijene novinarke.

Na sudu je ispričao da je prvotni plan predviđao da se novinarka ubije vatrenim oružjem, no odlučeno je da se u njezinoj likvidaciji upotrijebi auto bomba. Skupina atentatora je potom unajmila automobil sličan onome koji je vozila Caruana Galizia kako bi uvježbali provalu u vozilo.

Uz Muscata su za sudjelovanje u ubojstvu optužena i dva brata, Alfred i George Degiorgio. Prema policiji, ubojstvo je naručio lokalni tajkun Yorgen Fenech.

Muscat je jedini priznao krivnju, a ostali niječu odgovornost za bilo kakvo zlodjelo.

Muscat tvrdi da je pristao sudjelovati u atentatu nakon što mu je Alfred kazao da će im se za to  isplatiti 150.000 eura.

Novinarku su slijedili tjednima, tvrdi Muscat i dodaje da je George zagovarao auto bombu jer se eksplozivno sredstvo može postaviti noću.

Dok su dežurali pred njezinom kući 15. listopada 2017., primijetili su da je parkirala izvan dvorišta. Muscat je, kako kaže, uzeo bombu skrivenu u kutiji za cipele i sastao se s ostalom dvojicom te su zajedno postavili bombu ispod sjedišta vozača.

Sljedeće jutro su se Muscat i Alfred vratili kako bi nadgledali kuću. U ranim jutarnjim satima Caruana Galizia se odvezla automobilom, a oni su javili Georgeu koji je s čamca daljinskim upravljanjem detonirao bombu.

Nisu čuli eksploziju, ali su u daljini vidjeli oblak dima.

Nakon nekoliko tjedan upozoreni su da policija kreće u racije, a o datumu svog uhićenja doznali su dva, tri tjedna unaprijed. Uhićeni su 4. prosinca 2017., a pobrinuli su se da budu zajedno.

Prema Muscatovim riječima, od braće Degorgio je čuo da su informacije dobivali od ministra gospodarstva Chrisa Cardone, koji to odlučno niječe.

Muscat nije u srodstvu s Josephom Muscatom, bivšim premijerom za čijeg je mandata ubijena Caruana Galizia i koji je podnio ostavku u prosincu 2019. kako bi, prema vlastitim riječima, “preuzeo političku odgovornost”.

No milijarder Fenech je bio bliski prijatelj s Keithom Schembrijem, bivšim voditeljem ureda premijera Muscata.

Schembri niječe bilo kakvu kaznenu odgovornost i tvrdi da nije imao nikakvih saznanja bilo o ubojstvo ili počiniteljima.

Komentiraj