FaH

ATENTAT NA VELEPOSLANIKA: Rusija se oprostila od Karlova uz najviše počasti

Rusija je u četvrtak održala ceremoniju odavanja posljednje počasti za Andreja Karlova, ruskog veleposlanika u Turskoj kojeg je u ponedjeljak ubio turski atentator, uzvikujući “Allahu Akbar” i “Ne zaboravite Alep”.

Diplomati i članovi obitelji okupili su se u ruskom ministarstvu poslova kako bi odali počast 62-godišnjem Karlovu.

Rusija i Turska su to ubojstvo prozvale neuspješnim pokušajem sprječavanja zbližavanja između Moskve i Ankare, koje su odlučile tješnje surađivati oko Sirije u kojoj su podržavale suprotstavljene strane.

Snimke na televiziji prikazale su Karlovljevo tijelo u otvorenom lijesu, okruženo počasnom gardom i ožalošćenima, uključujući premijera Dmitrija Medvedeva i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji su došli položiti cvijeće na odar.

Lavrov je istaknuo kako je Karlov ubijen na prvoj crti, te da je bio žrtva “odvratnog terorističkog čina”.

Počast je odao i predsjednik Vladimir Putin, koji je nakratko sjeo uz lijes i razgovarao s Karlovljevom udovicom.

Andrej Karlov bio je diplomat obrazovan u Sovjetskom Savezu, koji je devedesetih i dvijetisućitih godina radio u Sjevernoj i Južnoj Koreji, a 2013. je poslan u Tursku.

Njegovo je ime ugravirano u mramornu ploču na zidu ministarstva vanjskih poslova pored imena najslavnijih ruskih diplomata.

Ceremonija posljednjeg ispraćaja će se nastaviti u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, u kojoj će misu održati čelnik Ruske pravoslavne crkve.

Putin, koji je isticao da je osobno poznavao Karlova, preminulom veleposlaniku je posthumno dao nagradu Heroja Rusije, najvišu vojnu počast te države.

“Moramo znati tko je upravljao rukom ubojice”, rekao je nakon ubojstva Putin, obećavši odmazdu.

Turske vlasti su ubojicu identificirale kao 22-godišnjeg Mevluta Merta Altintasa koji je radio za interventnu policiju Ankare.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan za ubojstvo je optužio mrežu islamskog klerika s adresom u SAD-u, Fethullaha Gulena, što je on odbacio.

Kremlj je objavio kako je prerano reći tko stoji iza atentata, a Rusija je u Tursku poslala skupinu svojih istražitelja.

Komentiraj