Premda će za nekoliko sati grčka nogometna reprezentacija pokušati ostvariti čudo kako bi se plasirala na svjetsko nogometno prvenstvu, utakmicu protiv Hrvatske zasjenio je legendarni atenski maration koji je održan u nedjelju.

Atenski maraton je zbog svoje povijesne važnosti jedan od najslavnijih maratona na svijetu.

Održava se 12. studenog i njegova ruta trkače vodi kroz poznate povijesne znamenitosti, uključujući Zeusov hram i Akropolu. Ovaj uzbudljivi maraton prati istu rutu koju je atenski glasnik Filipid pretrčao prije 2500 godina i počinje u gradu Maratonu i završava u veličanstvenom stadionu Panathinaiko u Ateni, koji datira sve do 6. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnje, 35. izdanje maratona okupilo je rekordnih 51,000 trkača koji su nastupili u sedam različitih utrka, pri čemu je u glavnoj utrci na 42,195 km nastupilo 18,500 trkača.

Na maratonu su nastupili atletičari sa svih krajeva svijeta. Zanimljivo, najviše je bilo Britanaca (1,054), pa Talijana (1,000), Amerikanaca (834), Francuza (815) i Nijemaca (741). Bilo je prijavljenih iz Južne Koreje, Novog Zelanda, Vijetnama. Naravno, bilo je i Hrvata.

Posljednjih godina atenski maraton je postao jedno od najvećih sportskih natjecanja u Grčkoj, a danas se uz stazu okupilo više od 100.000 gledatelja. Središte Atene bilo je prepuno ljudi, brojnih atletičara, gledatelja, ali i turista.

“Vi ste iz Hrvatske ? Sigurno ste došli zbog maratona,” bilo je pitanje jednog od trgovaca na Plaki. Na spomen večerašnje nogometne utakmice samo je slegnuo ramenima.

“Zar nismo već ispali ?

Niste još, ali ćete večeras,” odgovorili smo mu.

Pobjedu u muškoj konkurenciji izborio je Kenijac Samuel Kalalei s rezultatom 2:12.17, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Etiopljanka Bedaru Hirpa Badane (2:34:18).

Kalalei je pobijedio ispred sunarodnjaka Miltona Kiplagata Roticha (2:14:18) i Jonathana Kiptooa Yega (2:16:08).

Ženska utrka je bila malo neizvjesnija. Badane je pobijedila sa četiri sekunde boljim rezultatom od Kenijke Alice Kibor Jepkemboi, a treća je bila lanjska pobjednica Kenijka Nancy Arusei s rezultatom 2:34:51.

Komentiraj