AstraZeneca uspjeh cjepiva duguje – sretnoj slučajnosti

Sretna slučajnost pri doziranju otvorila je put AstraZeneci i sveučilištu Oxford da zatraže odobrenje za svoje cjepivo za koronavirus.

Britansko-švedska tvrtka je u ponedjeljak, pozivajući se na rezultate ispitivanja u Britaniji i Brazilu, objavila da bi cjepivo trebalo imati djelotvornost od 90 posto kad se primijeni u pola doze u prvom, pa s cijelom dozom u drugom krugu cijepljenja mjesec dana kasnije.

„Razlog za pola doze je sretna slučajnost“, rekao je Mene Pangalos iz AstraZenece za agenciju Reuters.

Pokazalo je da je cjepivo na taj način djelotvornije nego kad ispitanici dobiju pune dvije doze.

U vrijeme dok je tvrtka krajem travnja započinjala svoje partnerstvo s Oxfordom sveučilišni znanstvenici su davali doze ispitanicima u Britaniji.

Uskoro su primijetili da su nuspojave poput umora, glavobolja i bolova u ruci slabije nego što su očekivali, kazao je Pangalos.

„Vratili smo se, provjerili i shvatili da je dano pola doze“, rekao je i dodao kako je tvrtka potom odlučila nastaviti s pola doze.

Uspjeh AstraZenecinog cjepiva novo je oružje u svjetskoj borbi protiv pandemije koronavirusa jer je u odnosu na rivale jeftinije i lakše za distribuciju.

Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan kazala je kako su rezultati cjepiva AstraZenece„ohrabrujući“ te da organizacija čeka konačne podatke, kao i u „slučaju drugih obećavajućih cjepiva prošlih tjedana“.

„Moramo ohrabrivati i druge koji razvijaju cjepiva“, naglasila je kasnije znanstvenica.

„Potrebna nam je raznolikost cjepiva koja će bolje ciljati na razne skupine, a važno je na umu imati i različite uvjete za skladištenje te pristupačnost“.

I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak je kazao kako treba pričekati završetak kliničkih ispitivanja učinkovitosti tog cjepiva.

“To je preozbiljna informacija. Prije nekoliko sati objavljen je podatak da je učinkovitost cjepiva 70 posto, a kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije, da se radi o 90 – postotnoj učinkovitosti. Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetka kliničkih ispitivanja”, kazao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Capak je dodao kako se Hrvatska priključila svim zemljama EU-a koje su ušle u zajedničku nabavu, a tada nije bilo podataka o učinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatsku bi trebalo stići 2,7 milijuna doza tijekom sedam mjeseci nakon što počne distribucija.

Komentiraj