ASTEROID PRIJETI ZEMLJI? NASA: “To je glasina koja je postala viralna, a ovo su činjenice”

Pixabay

Posljednjih su se dana svjetski mediji raspisali i ogromnom asteroidu koji će sljedećeg mjeseca udariti Zemlju. Internetski teoretičari zavjere procijenili su kako će asteroid pogoditi naš planet između 15. i 28. rujna, pri čemu će uništiti američke kontinente. U cijelu se priču uključila NASA, koja je sve demantirala.

“To je glasina koja je postala viralna, a ovo su činjenice”, stoji u NASA-inom priopćenju nazvanom: “NASA: Nikakav asteroid ne prijeti Zemlji”. Voditelj NASA-inog Near-Earth Object ureda Paul Chodas rekao je kako nema nikakve znanstvene osnove, ni trunka dokaza kako će asteroid, ili bilo koji drugi nebeski objekt pogoditi Zemlju u to vrijeme.

“Ako postoji bilo koji objekt koji bi bio u stanju napraviti toliku štetu u rujnu, već bi ga do sada uočili”, kaže Chodas i dodaje da njegov ured nije primjetio nikakav asteroid ili komet koji bi mogao zaprijetiti Zemlji u doglednoj budućnosti. “Svi poznati potencijalno opasni asterosidi imaju manje od 0,01% šanse da pogode Zemlju u idućih 100 godina.”

NASA, dodaje se u priopćenju, otkriva, prati i karakterizira asteroide i komete koji prolaze 30 milijuna milja od Zemlje pomoću teleskopa. Potom se predviđa njihova putanja kako bi se utvrdilo jedu li potencijalno opasni za naš planet. Do danas, dodaju, nema poznatih vjerodostojnih opasnosti, samo kontinuirani i bezopasni meteoroidi, maleni asteroidi koji izgore u atmosferi.

John Bowne, sa stranice na kojoj se skupljaju teoretičari zavjere kaže: “Naravno da NASA sve poriče, a zašto bi nam i rekli? Ipak ih financira naša vlada”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]