Stranka Baas na vlasti u Siriji i njezini saveznici su očekivano dobili većinu mjesta u parlamentu nakon parlamentarnih izbora organiziranih 13. travnja na teritorijima pod kontrolom režima, prema službenim rezultatima.

Prema izbornom povjerenstvu, veliku većinu od 250 mjesta u parlamentu je dobila stranka Baas predsjednika Bashara al-Assada, koja je na vlasti pola stoljeća.

Svih 200 kandidata liste “Nacionalnog jedinstva”, kojoj pripada ta stranka, pobijedili u nekoliko pokrajina zemlje kojom pet godina pustoši rat, izvijestio je u nedjelju dnevni list Al-Watan, blizak vlasti.

Stopa sudjelovanja je bila 57,56 posto, prema tom povjerenstvu, prenosi službena agencija Sana.

Nešto više od 5 milijuna potencijalnih birača je putovalo do birališta da izaberu među 3500 kandidata na tim izborima koje oporba u egzila naziva nelegitimnim.

U Siriji, zemlji s oko 23 milijuna stanovnika prije sukoba, 13,5 milijuna je zahvaćeno ili raseljeno zbog rata, navodi UN.

Stručnjaci predviđaju rezultat sličan rezultatu izbora u svibnju 2012. na kojem je po prvi puta sudjelovalo više stranaka, a stranka Baas je dobila većinu od 250 zastupnika izabranih na četverogodišnji mandat.

Među favoritima su neki članovi izaslanstva režima koje se nalazi u Ženevi na novom zasijedanju neizravnih pregovora između režima i pobunjenika, koji traže izlazak iz rata.

Unutrašnja i vanjska oporba i zapadne zemlje te izbore smatraju nelegitimnim. Ali Rusija, velika saveznica režima ih je ocijenila “sukladnim sadašnjem sirijskom ustavu”.

UN se zalaže za održavanje općih izbora tijekom 2017. godine.

Komentiraj