epa05585055 A handout photograph made available on 14 October 2016 by Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar al-Assad giving an interview to Russia's Komsomolskaya Pravda newspaper in Damascus, Syria, 12 October 2016. According to SANA, Assad highlighted the importance of recapturing Aleppo from rebels, saying it is 'going to be a very important springboard.. to push the terrorists to Turkey to go back to where they come from, or to kill them'. The rebel-held eastern Aleppo, currently besieged by the Syrian government, recently came under heavy airstrikes, where the volunteer search and rescue organization known as the White Helmets said at least 122 people have been killed over two days. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

Sastanak Assada i ruskih zastupnika održao se nakon napada projektilima Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije na ciljeve sirijske vlade zbog navodnog napada otrovnim plinom prošli tjedan.

Rusija, koja pomaže Assadu u borbi protiv militanata i pobunjenika, odmah je osudila napade i zatražila izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Željeznjak nakon sastanka s Assadom u Damasku, a prenijela je agencija TASS.

Predsjednik je bio “dobro raspoložen” i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirija koristila kako bi odbila napade Zapada.

“Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija”, rekao je Assad u nedjelju a objavio je njegov ured. Moskva i Damask “vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma” nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Obje zemlje odbacile su izvješća o navodnom napadu plinom nazvavši ih lažnim i optuživši Washington da ih koristi kao izliku za napade.

Jedan visoki ruski vojni dužnosnik rekao je u subotu da je sirijska protuzračna obrana, koja se uglavnom sastoji od sustava razvijenih u bivšem SSSR-u, presrela 71 od 105 američkih, britanskih i francuskih projektila.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakKRAUS: Tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava
Sljedeći članakDodikov diplomatski incident
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.