epa

ASSAD “Napadi Zapada bili čin agresije”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

Sastanak Assada i ruskih zastupnika održao se nakon napada projektilima Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije na ciljeve sirijske vlade zbog navodnog napada otrovnim plinom prošli tjedan.

Rusija, koja pomaže Assadu u borbi protiv militanata i pobunjenika, odmah je osudila napade i zatražila izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Željeznjak nakon sastanka s Assadom u Damasku, a prenijela je agencija TASS.

Predsjednik je bio “dobro raspoložen” i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirija koristila kako bi odbila napade Zapada.

“Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija”, rekao je Assad u nedjelju a objavio je njegov ured. Moskva i Damask “vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma” nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Obje zemlje odbacile su izvješća o navodnom napadu plinom nazvavši ih lažnim i optuživši Washington da ih koristi kao izliku za napade.

Jedan visoki ruski vojni dužnosnik rekao je u subotu da je sirijska protuzračna obrana, koja se uglavnom sastoji od sustava razvijenih u bivšem SSSR-u, presrela 71 od 105 američkih, britanskih i francuskih projektila.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Komentiraj