JFF

Asimilacija migranata lajtmotiv JFF-a

Od 8. do 14. travnja održat će se 12. Festival tolerancije – JFF ZAGREB, koji je osnovan pod nazivom Festival židovskog filma. Iako mu je osnovna ideja bila promocija istine o Holokaustu, tijekom godina prerastao je u društveno angažirani festival koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice te prati društvena, politička i socioekonomska kretanja. Tako je i u sadržajnom smislu proširio svoju tematiku i posljednjih godina sve više progovara o globalnim problemima poput rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije, antisemitizma, govora mržnje, kao i o migrantima i njihovoj asimilaciji u nova društva.

Upravo ovo posljednje bit će i lajtmotiv ovogodišnjeg festivala, na kojem će tijekom sedam dana biti prikazano 65 filmova iz svih zemalja svijeta, koje su odabrali dvostruki oskarovac Branko Lustig i Nataša Popović, direktorica JFF-a. Kao i svake godine održavat će se i Edukacijska jutra, na kojima će se govoriti o Holokaustu i pokušajima revizije povijesti, a sudjelovat će dvojica preživjelih hrvatskih logoraša – Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela.

Bit će otvorene i dvije izložbe – izložba na otvorenom brazilske umjetnice Angélice Dass te Silvije Grav u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, a održat će se i okrugli stolovi na teme „Zagreb, tak’ imam te rad“ i „Budućnost Europe koju želimo“. Novina ove godine je Festivalski market, na kojem će biti predstavljena četiri festivala slične orijentacije: Hong Kong Jewish Film Festival, Bergen International Film Festival, rumunjski The Histories and Film Festival in Rasnov te History Film Festival iz Rijeke. U glazbenom dijelu programa održat će se i dva koncerta u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu i Austrijskim kulturnim forumom. Planirana je i promocija dviju knjiga – digitalno izdanje “Dnevnika Anne Frank”, projekt portala www.lektire.hr, i promocija knjige Efraima Zuroffa „Operacija Posljednja prilika“, u izdanju Frakture. Festival otvara američko-britansko-irski film „Neposlušnost“ – lezbijska ljubavna priča koja govori o povratku mlade Židovke iz New Yorka u svoju ortodoksnu židovsku zajednicu u sjevernom Londonu i svim kontroverzama koje njena životna situacija izaziva. Ostala 64 filma, uz popratne programe, svi zainteresirani mogu besplatno gledati i pratiti od 8. do 14. travnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka, dok se završni party sprema u Melinu, gdje će Muziku za dobar đir birati DJ-ica Dunja Bovan.

Komentiraj

Source:Zeinka Vrabec Mojzeš