Ashley Judd slavi 53. rođendan, kad ne snima, volontira u kongoanskoj prašumi

Američka glumica i politička aktivistica Ashley Judd rođena je 19. travnja 1968. godine. Njezina glumačka karijera traje više od tri desetljeća, a također se sve više uključuje u globalne humanitarne napore i politički aktivizam.

Početkom godine stradala je promatrajući zajednicu patuljastih čimpanzi u kongoanskoj prašumi. Zvijezda filmova “Dvostruka opasnost”, “Kolekcionar”, “Vrućina”… u drugu najveću tropsku kišnu prašumu na svijetu otputovala je kako bi sa čovjekom svog života, švicarskim antropologom dr. Martinom Surbeckom, šest tjedana promatrala zajednicu patuljastih čimpanzi, čije ponašanje, navike i običaje on već godinama proučava i stručno opisuje. U dr. Surbecku slavna filmašica je pronašla savršenog partnera, jer je i sama strastvena aktivistica – za prava žena, ugroženih skupina, ekološka pitanja te protiv gladi u svijetu, a posljednjih godina mnogo vremena posvećuje i zaštiti ugroženih vrsta, te njihovih staništa diljem svijeta.

Sa svojim dragim dva puta godišnje četiri do šest tjedana boravi u Kongu, gdje on radi, a ona volontira u istraživačkom kampu Kokolopori. Kako tamošnje šume već jako dobro poznaje, nije joj bilo na kraj pameti da bi joj ovogodišnji posjet za Valentinovo mogao doći glave. Nesreća se dogodila usred šume kad je popravljala svjetiljku na kacigi i spotaknula se o palo stablo. Kako joj je stopalo ostalo zarobljeno zadobila je višestruki prijelom potkoljenične kosti zbog čega se od bolova – onesvijestila. Kad je došla k sebi kongoanski vodič u njezinoj pratnji ju je oslobodio i posjeo na zemlju, a u tom je položaju pet sati čekala dolazak svog spasiteljskog tima.

Komentiraj