EPA/AL-MANAR TV GRAB

Asadov saveznik Hezbolah ne očekuje “totalni rat” zbog Sirije

Libanonski Hezbolah, saveznik Irana, ne vjeruje da će zadnja sirijska kriza prerasti u izravan američko-ruski sukob ili širi svjetski rat, rekao je zamjenik vođe Hezbolaha u komentarima objavljenima u petak.

Teško naoružani šijitski Hezbolah bio je glavni vojni saveznik sirijskoga predsjednika Bašara al Asada u sedmogodišnjem ratu.

“Isključujemo mogućnost da situacija preraste u izravan američko-ruski sukob ili šire stanje rata”, rekao je šeik Naim Kasem u intervjuu za libanonski dnevnik Al-Džumhuriju.

“Uvjeti ne navode na to da će se dogoditi totalni rat … osim ako (američki predsjednik Donald) Trump i (izraelski premijer Benjamin) Netanyahu potpuno ne izgube razum”, rekao je.

Trump je zaprijetio udarima nakon navodnog kemijskog napada na pobunjeničku Dumu u kojem je prema sirijskoj liječničkoj organizaciji poginulo najmanje 60 ljudi, a ruski predstavnik izrazio je strah od šireg sukoba Washingtona i Moskve.

Strahovi od sukoba između Rusije, ključnoga saveznika sirijske države, i Zapada povećali su se nakon što je Trump najavio projektile koji će “uskoro doći” i kritizirao Moskvu što stoji uz Asada.

Bijela kuća je nakon Trumpova sastanka s timom za nacionalnu sigurnost rekla da “konačna odluka o Siriji još nije donesena”.

Komentiraj