EPA/STRINGER

Asad tvrdi da je kemijski napad u Idlibu “izmišljotina”

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u četvrtak da je prošlotjedni navodni kemijski napad za koji je optužena njegova vlada “čista izmišljotina” koja je poslužila kao opravdanje za američki zračni napad.

“Ne posjedujemo kemijsko oružje (…) tome ima više godina, kada smo se 2013. riješili cijelog kemijskog arsenala (…) a čak i da raspolažemo s takvim naoružanjem ne bismo ga nikada upotrijebili”, izjavio je Asad u intervjuu za AFP.

Također je ocijenio da SAD ne misli “ozbiljno” kada je u pitanju pronalaženje političkog rješenja za stanje u Siriji i optužio Ameriku da politički proces u Ženevi koristi kako bi se pomoglo pobunjenicima koji gube bitku na terenu.

“Sjedinjenje države ne ponašaju se ozbiljno u potrazi za bilo kakvim političkim rješenjem. Oni žele politički proces iskoristiti kao kišobran za teroriste”, kazao je Asad u razgovoru koji se vodio u Damasku.

Govoreći o navodnom napadu kemijskim oružjem na pobunjeničko mjesto Kan Šejkun, kazao da je taj napad potpuno izmišljen te da će prihvatiti samo “nepristranu” istragu.

“Za nas je to 100-postotna izmišljotina (…) Zajedno s Rusima ćemo raditi na pokretanju međunarodne istrage. No, ona mora biti nepristrana. Ne možemo dopustiti istragu ukoliko nije nepristrana i moramo biti sigurni da će u njoj sudjelovati nepristrane zemlje kako bi bili uvjereni da se neće koristiti u političke svrhe”, rekao je Asad.

Američki napad krstarećim projektilima na sirijsku vojnu bazu 7. travnja, kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem na Kan Šejkun tri dana ranije, nastavio je Asad, nije ugrozio vatrenu moć sirijskih oružanih snaga.

“Naša vatrena moć, naši borbeni kapaciteti u napadima na teroriste nisu umanjeni američkim raketiranjem”, istaknuo je Asad. Naš je dojam da je Zapad, prvenstveno SAD, pojašnjava Asad, “suučesnik terorista”. Po njegovim riječima, cijela ta priča bila je samo izgovor za američki napad 7. travnja na zračnu bazu u središtu Sirije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) prenio je da je u kemijskom napadu ubijeno 87 civila, među kojima 31 dijete, Taj je napad šokirao svijet slikama ubijenih i ranjenih, no Asad tvrdi da se radi o fotografijama koje je objavio ogranak Al’Kaide.

“Jedine informacije koje su nam dostupne su one koje je objavio ogranak Al’Kaide”, kazao je šef sirijske države aludirajući na skupinu Fateh al-Cham koja s pobunjenicima kontrolira mjesto Kan Šejkun.

Komentiraj