EPA/SANA

Asad poručio SAD-u da uči iz iračkog iskustva i napusti Siriju

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da bi Sjedinjene Države trebale naučiti lekciju iz Iraka i povući se iz Sirije, te je obećao milom ili silom vratiti dijelove zemlje kojima vladaju proameričke milicije, prenosi u četvrtak Reuters.

U intervjuu za Russia Today Asad je rekao da je vlada “sada počela otvarati vrata pregovorima” sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), savezom milicija kojim dominiraju Kurdi i koji nadzire sjeverne i istočne dijelove Sirije gdje su stacionirane američke snage.

“To je prva opcija. Ako ne uspije krenut ćemo vratiti ta područja silom. Nemamo drugih opcija, s Amerikancima ili bez njih”, rekao je.

“Amerikanci moraju otići i oni će otići ovako ili onako”, rekao je i podsjetio: “Došli su u Irak bez pravnog temelja i vidite što im se dogodilo. Trebali su naučiti lekciju. Irak nije iznimka, Sirija nije iznimka. Narod u toj regiji više neće prihvatiti strance”.

Odgovarajući na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga je počastio izrazom “životinja Asad”, sirijski čelnik je odgovorio “Ono ste što govorite”.

Trump je Asada nazvao životinjom pošto je u travnju sirijski režim optužen za napad nervnim plinom blizu Damaska koji je pod kontrolom pobunjenika.

Asad je ponovio da njegova vlada nije izvela kemijski napad na Dumu u istočnoj Guti i da ne raspolaže kemijskim oružjem te nije u njezinu interesu izvesti takav napad.

Kemijski napad bio je okidač za američko-britansko-francuske raketne napade na sirijska postrojenja za navodnu proizvodnju kemijskog oružja.

Uz vojnu pomoć Rusije i Irana Asad je uspio pod nadzor režima vratiti dijelove Sirije i sada je vojno u najboljoj poziciji od izbijanja rata 2011. Međutim, veliki dijelovi su izvan njegove kontrole uz granice s Irakom, Turskom i Jordanom. To su i dijelovi koji su pod nadzorom SDF-a na sjeveru i istoku te dijelovi na sjeverozapadu i jugozapadu.

Duboko zabrinut iranskim utjecajem u Siriji, ranije u svibnju Izrael je rekao da je uništio desetke iranskih vojnih položaja u Siriji, a Iran je na to prvi put odgovorio raketiranjima izraelskih položaja, podsjeća Reuters.

Asad tvrdi da je iransko prisustvo u Siriji ograničeno na pomoć sirijskoj vojsci, a na pitanje može li Sirija išta učiniti da zaustavi izraelske zračne napade odgovorio je da postoji samo jedna opcija.

“Jedina opcija je poboljšati našu zračnu obranu, to je jedino što možemo i mi to činimo”, rekao je Asad.

Sirijska zračna obrana je sada mnogo snažnija zahvaljujući potpori Rusije, ustvrdio je sirijski predsjednik.

Prema ranijim izvješćima Rusija je Siriji isporučila proturaketni sustav S300 u 2016.

Komentiraj