ARTURO SANDOVAL: ‘Glazba mi znači apsolutno sve, spasila mi je život’

Deset Grammyja, šest Billboarda i jedan Emmy samo su dio impresivnog broja nagrada koje je za svoj rad dobio Arturo Sandoval, kubanski jazz trubač i pijanist koji 9. listopada nastupa u Velikoj dvorani Lisinski. Zagreb je, uz Brugge, jedini grad u europskom dijelu turneje

Deset Grammyja, šest Billboarda i jedan Emmy samo su dio kolekcije nagrada koje potvrđuju veličinu legendarnog jazz-trubača, pijanista i skladatelja Artura Sandovala koji će 9. listopada nastupiti u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zagrebački koncert je, uz onaj u Bruggeu, jedini na europskom dijelu turneje pa je stoga i dobra prilika da se vidi i čuje 68-godišnjega glazbenika koji je svirao s Dizzyjem Gillespiejem, svojim mentorom i prijateljem.

Sandovalova uspješna karijera počela je davne 1977. na rodnoj Kubi, gdje su na njega uvelike utjecali jazz-glazbenici Charlie Parker, Clifford Brown i Dizzy Gillespie, koji mu je postao mentor i kolega. O njegovoj životnoj priči snimljen je film s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi, a bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode.

“Rođen u siromaštvu Kube, riskirao je sve da podijeli svoj dar sa svijetom. Taj zadivljujući trubač, pijanist i skladatelj inspirirao je publiku u svakom kutku svijeta, probudivši novu generaciju fantastičnih izvođača. Jedan je od najboljih glazbenika u povijesti”, izjavio je Obama, zadivljen Sandovalovim talentom.

Njegovi nastupi uživo živahni su i dinamični pa ga često pozivaju na najprestižnije događaje kao što su dodjele Oscara ili Grammyja, kad takve spektakle prate deseci milijuna ljudi diljem svijeta. Život na Kubi naučio ga je pristupati svemu s mnogo energije i snage, da bi ostvario baš svaki dječački san. Virtuoznost želi dijeliti s publikom kako bi i ona mogla osjetiti jednaku strast prema glazbi.

Prošle godine objavio je album “Ultimate Duets” na kojem sudjeluju najveće svjetske glazbene zvijezde kao što su Stevie Wonder, Pharrell Williams, Ariana Grande, Placido Domingo, Josh Groban… To je potvrda Sandovalova utjecaja na modernu glazbenu umjetnost. Jednako je tako uspješan i u klasičnoj glazbi. Stekao je duboko poštovanje najprestižnijih dirigenata, orkestara i skladatelja, a posebno se ističe njegova izvedba „Koncerta za trubu“ Johna Williamsa, koji je snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom.

Dizzy Gillespie, Woody Herman, Michael Legrand, Josh Groban, Tony Bennet, Frank Sinatra, Paul Anka, Rod Stewart i Alicia Keys samo su dio svjetski poznatih glazbenika čije hitove krasi zvuk Sandovalove trube. Sandovalu nije strana ni filmska glazba jer se njegove skladbe mogu čuti u filmovima redovito nominiranima za filmsku nagradu Oscar.

Arturo Sandoval dao je intervju Nacionalu.

NACIONAL: Nastupit ćete u Zagrebu, u Dvorani Lisinski, što očekujete i što ćete izvesti?

Jako se radujem nastupu u Hrvatskoj. Imamo divan program, svirat ćemo neke moje skladbe, neke skladbe Dizzyja Gillespieja, neke jazz standarde i neke koje su nam preporučili članovi orkestra jer su rekli da im se sviđaju.

NACIONAL: Jedan ste od najutjecajnijih glazbenika u svijetu, kako se zbog toga osjećate? Možete li se napokon opustiti i uživati u svemu što ste napravili ili za vas nikad nema opuštanja?

Hvala vam na komplimentu. Osjećam se tako da sam mislio da ću u svojim godinama manje raditi, ali radim više nego ikad – to je ludo! Ali jako sam zahvalan za sve ono što ću svakoga dana raditi. Opuštat ću se kasnije!

‘Težak život na kubi itekako je utjecao na moju glazbu. Od svijeta glazbe naučio sam da uvijek moram otvoriti uši! Nikad ne znaš što ćeš i kada od koga naučiti’

NACIONAL: Rođeni ste na Kubi, čega se najradije sjetite iz vremena odrastanja?

Da, rođen sam u gradiću Artemisa. Mislim da se najviše sjećam vremena s obitelji. Nisam imao lako djetinjstvo i morao sam raditi još kao dječak pa se i toga, nažalost, sjećam. Teškog rada.

NACIONAL: Koliko je život na Kubi utjecao na vaš rad, vašu glazbu? I koliko je latino glazba utjecala na glazbu u svijetu?

Naravno da su rođenje i život na Kubi, kao i početak moje glazbene karijere ondje, itekako utjecali na moju glazbu. Kubanska glazba teče duboko mojim glazbenim iskustvom, ali i čitavim glazbenim spektrom. Kubanski utjecaj bio je vrlo jasan i snažan kad je Dizzy počeo raditi s Chanom Pozom i kad su stvorili novi glazbeni žanr. Još uvijek uživam svirati malo afro-kubanskog jazza širom svijeta.

NACIONAL: Kako ste se uopće upoznali s jazzom?

To se dogodilo prije mnogo godina kad mi je jedan kolega na Kubi odsvirao neke jazz albume. Imam klasičnu glazbenu naobrazbu i studirao sam klasičnu glazbu kad sam odjednom čuo jazz. Nisam mogao vjerovati što čujem – potpuno me oduševilo i nikad nisam više ništa toliko volio!

NACIONAL: Što vas kod glazbe toliko oduševljava?

Sve. Glazba mi je spasila život.

NACIONAL: Vaš mentor i prijatelj bio je jedan od najvećih glazbenika svih vremena Dizzy Gillespie. Čega se najradije sjetite kad je on u pitanju?

Bio je moj mentor, poput drugog oca, i moj najbolji prijatelj. Toliko toga me naučio i uvijek ću mu biti zahvalan na svemu. Bio je glazbeni genij i nevjerojatan čovjek.

NACIONAL: Što možete reći o novom albumu?

Moj posljednji album je „Duets“ – bilo je zadovoljstvo svirati s toliko iznimnih umjetnika koje volim i kojima se divim!

NACIONAL: U čemu više uživate, stvaranju nove glazbe ili izvođenju? Kako se osjećate na pozornici?

Apsolutno obožavam pisati glazbu, ali je i izvoditi. Mislim da je cijelo putovanje ono što iskustvo čini nevjerojatnim. U ovom trenutku dosta skladam za filmove i to je moja velika strast.

NACIONAL: Što ste naučili od glazbenog svijeta?

Naučio sam da uvijek moram otvoriti uši. Nikad ne znaš što ćeš od koga naučiti.

NACIONAL: Kakvi su vam planovi?

Nastaviti svirati.

Komentiraj