Arsen Bauk pozvao Orepića da preventivno zabrani skupove 10. travnja

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk na svom je Facebooku objavio pismo koje je postao ministru unutrašnjih poslova Vlahi Orepiću. Pismom ga je pozvao da preventivno zabrani skupove 10. travnja.

“Došli su topliji dani, bliži se 10. travanj, pa sam preventivno, da ne bi bilo “nismo znali” pozvao ministra unutarnjih poslova da zabrani javno okupljanje koje bi se, po tradiciji, trebalo održati u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu tog dana. Tekst poziva i argumentacija nalazi se u tekstu ispod.

“Poštovani gospodine ministre,

​pretprošle i prošle godine, 10.travnja, u Splitu se, u Ulici Ruđera Boškovića, održalo javno okupljanje, navodno zbog odavanja počasti poginulim braniteljima, a stvarno zbog proslave obljetnice stvaranja Nezavisne Države Hrvatske. Uostalom, to svjedoči i dio govora jednog od organizatora koji je rekao: „Stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko se ostvario 1941. godine osnivanjem Nezavisne države Hrvatske.“. Također, tijekom svojih govora, državu u kojoj danas živimo, a čije je ime Republika Hrvatska, čiji su temelji državnosti navedeni u preambuli Ustava Republike Hrvatske, a koji se izrijekom ograđuje od uspostave NDH, govornici su nazivali Nezavisna Država Hrvatska.

Poštovani gospodine ministre,

​smatram da su u konkretnom slučaju ispunjeni uvjeti iz članka 14. Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), točke 4. i 5. da ministar unutarnjih poslova izda rješenje o zabrani ovog okupljanja ako bi do prijave istog došlo jer:

• smatram da su ciljevi ovog okupljanja usmjereni na pozivanje i poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost
• se radi o ozbiljnom remećenju javnog reda i mira
• se očekuje isticanje simbola za koje su već i nadležni sudovi, kao i Ustavni sud, ocijenili da se njihovim isticanjem krši javni red i mir i da „predstavljaju manifestaciju rasističke ideologije“
“Krši se deklaracija o Domovinskom ratu”

Također, ovim okupljanjem, pod pretpostavkom istog scenarija kao i prošle godine, kršila bi se Deklaracija o Domovinskom ratu (NN 102/00) u čijoj preambuli stoji da se donosila „smatrajući da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske“ i „radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva“. U ovom slučaju, niti cijeli hrvatski narod prihvaća 10.travanj kao dan koji treba svečano obilježavati, a niti se ovakvim skupovima zaustavlja radikalna politizacija i zabrinjavajuće polariziranje hrvatskog društva, već upravo suprotno.

Nadalje, ovaj skup u izravnoj je suprotnosti s točkama 3. i 4. Deklaracije koja govori da je „uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslobodilačkim vojnoredarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.” i da je “temeljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcioniranje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.”.

Upravo suprotno, ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, (što potvrđuje i priopćenje Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država povodom okupljanja A-HSP-a u Zagrebu), tako i djelovanju pravne države i vladavine prava, i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata, već upravo suprotno, želi nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska kao sljednica ZAVNOH-a, već kao sljednica NDH, i kao takvo predstavlja njegovu negaciju. Odabrani datum, simboli i govori na tom skupu upravo to potvrđuju.

Stoga vas pozivam, da u okviru svojih zakonskih ovlasti, ovakav skup zabranite.

S poštovanjem,

Arsen Bauk
Zastupnik u Hrvatskom saboru”, napisao je Bauk.

Komentiraj