ARSEN BAUK: “Nemam namjeru aktivno sudjelovati u razgovorima o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika”

 

O predstojećim izborima u SDP-u razgovarali smo s Arsenom Baukom, novim i starim predsjednikom zastupničkog kluba SDP-a, po njegovu dolasku na prvu izvanrednu sjednicu jesenskog zasjedanja Sabora. Matematičar po profesiji, s diplomom Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, Bauk je u razgovoru za Nacional otkrio da se neće natjecati ni za jedno stranačko tijelo na predstojećim unutarstranačkim izborima 26. rujna. Nakon poraza na parlamentarnim izborima atmosfera u SDP-u opet je napeta i opterećena prikrivenim unutarstranačkim obračunima. Iako u razgovoru za Nacional nije otkrio svog favorita za predsjednika SDP-a, Bauk je kritički progovorio o odnosima u SDP-u i objasnio zašto su zastupnici SDP-a, najzastupljenije oporbene stranke, postali nevidljivi na političkoj sceni. Njihov primat na lijevom političkom spektru preuzeli su zastupnici zeleno-lijeve koalicije predvođene Tomislavom Tomaševićem, Sandrom Benčić, Radom Borić i Katarinom Peović.

NACIONAL: Kakva je atmosfera u SDP-u uoči unutarstranačkih izbora? Opet je vrlo napeto?

Atmosfera je uobičajena, kao i prije svih izbora koji se održavaju po načelu „jedan član – jedan glas“. Kandidati se predstavljaju, formiraju timove i stožere i uglavnom se prilagođavaju pravilima ove utakmice. Doduše, i dosad nam ta pravila i takva atmosfera nisu donosili i pobjedu na izborima, a sad je stvar postavljena tako da nas po mogućnosti još više posvađa, ali to je već druga priča. Ono što je donekle bilo drugačije nego dosad jest da se osim kandidata za predsjednika, predstavila i skupina kandidata za druga tijela s porukom da ne podržavaju nijednog kandidata, tako da mi je poruka s tog predstavljanja ostala potpuno nejasna. A kad nije jasna hijerarhijska struktura, onda su nejasni i kriteriji po kojima je netko tamo bio, a netko nije, tko je o tome uopće odlučivao i tko će, uostalom, formulirati stavove te skupine. Ali to je sad također manje bitno.

NACIONAL: Je li to vaš komentar na skup lokalnih dužnosnika SDP-a i pojedinih zastupnika održan 31. kolovoza, predvođen gradonačelnikom Ploča Mišom Krstičevićem? Izjavili su da ne žele podržati nijednog kandidata za predsjednika SDP-a, a to je iziritiralo Ranka Ostojića. Baš zato, kako je rekao u jednom kraćem razgovoru za Nacional, u zadnjem trenutku odlučio se i on kandidirati za predsjednika SDP-a.

Kandidirao se u roku sukladno Pravilima, sudjeluje u kampanji, ovoga puta nešto taktičnije nego zadnji put jer je ostao i kandidat za člana Predsjedništva i vidjet ćemo rezultat. Svaki kandidat sam odabire način kandidature i prezentacije stavova, a njegova kandidatura legalna je i legitimna.

NACIONAL: Zašto stav skupine SDP-ovaca, koji ne žele javno podržati nijednog kandidata, smatrate neozbiljnim?

Pa zato što je netočan jer podržavaju različite kandidate, a i međusobno se svi ne podržavaju. Ali i oni imaju pravo na izbor taktike koju smatraju najboljom za svoj rezultat na izborima.

NACIONAL: Tko je vaš favorit za predsjednika SDP-a? Je li to Peđa Grbin ili netko drugi?

Izbjegavao sam se javno izjašnjavati i onda kada sam se kandidirao. Sad se nisam kandidirao pa mi je još lakše, a i ne vidim kako bi moje javno izjašnjavanje pomoglo tom kandidatu. Oni kojima će moj stav učvrstiti mišljenje ili će na temelju toga odlučiti, ionako će me nazvati i pitati. I mislim da je javno svrstavanje uz nekog kandidata na mnoga leđa u SDP-u stavilo težak teret kojeg se već dugo ne mogu riješiti.

NACIONAL: Hoće li i ovoga puta biti šalabahtera?

Naravno, u sustavu blokovskog glasanja, a to je stručni izraz za glasanje u kojem birate na istom listiću više kandidata, formiranje bloka značajno uvećava šanse za uspjeh. A blokovi će se formirati na temelju preferencija za predsjednika, uz možda rijetke izuzetke. Isto tako, kandidati koji su javno poznatiji ulaze s određenom prednošću i njihova šansa je nešto veća, dok kandidati koji nisu javno poznati izvan svog područja ovise isključivo o snazi bloka i disciplini koju on ima među glasačima.

NACIONAL: Jeste li zbog toga odustali od ikakve kandidature na ovim stranačkim izborima?

Što se tiče kandidiranja, logično je da oni koji su se kandidirali govore o svojim razlozima za kandidaturu i uvjeravaju članove da za njih glasaju, a ne da oni koji se nisu kandidirali govore zašto se nisu kandidirali.

NACIONAL: Među novim saborskim zastupnicima SDP-a također ima ljudi koji nisu poznati javnosti. Smatrate li to nedostatkom i manom zastupničkog kluba SDP-a?

Iznimno je lako, po broju preferencijskih glasova, utvrditi tko je poznatiji i nije izabran, a tko je nepoznatiji i izabran je. Ovoga puta taj broj je u našem klubu doista nešto veći nego prije, ali ne dramatično. To samo po sebi ne mora biti niti nedostatak niti mana. Uostalom, i kad sam ja prvi put izabran nisam baš bio javno poznat.

NACIONAL: U medijima su iz lijevog oporbenog spektra od SDP-ovih zastupnika angažiraniji zastupnici iz lijevo-zelenog bloka, posebno Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Rada Borić, ali i zastupnički klub liberala sastavljen od Dalije Orešković, Anke Mrak Taritaš i Marijane Puljak. Iako SDP ima najviše oporbenih zastupnika, postao je nevidljiv?

SDP je u definiranju svog novog vodstva pa će onda potkraj rujna to novo vodstvo odrediti smjer stranačkog djelovanja. Tako će i zastupnici lakše pratiti taj smjer.

NACIONAL: Opet vodite zastupnički klub SDP-a. Je li teško održavati disciplinu u klubu?

Većina zastupnika je nova, imaju entuzijazam i elan i nema problema ni s nazočnošću na sjednicama ni s disciplinom.

NACIONAL: Ali taj entuzijazam ne vidi se u Saboru, kao ni u javnom prostoru? Zamjetni su samo Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i donekle Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Njihova veća prisutnost je normalna jer su kandidati za predsjednika, odnosno predsjednicu SDP-a, pa mislim da njima ostali naši zastupnici otvaraju veći prostor, a i mediji ih više prate. U Saboru je uz Peđu Grbina, Mirelu Ahmetović i mene još 31 zastupnik. Kada novi predsjednik ili predsjednica bude izabrana u prvom ili drugom krugu, bit će lakše definirati i operativni rad u Saboru. Još dva, tri tjedna morat ćemo se ovako snalaziti, a vjerujem da će naši zastupnici koji su se kandidirali i za druga tijela koristiti i Sabor kao priliku da njihove poruke dođu do članova.

NACIONAL: Imate li vi u pripremi neku inicijativu za saborsku govornicu?

Razmišljam o dvjema inicijativama. Jedna je lokalnog karaktera i tiče se zbrinjavanja otpada i prometne infrastrukture, a druga je nacionalna i tiče se prava pomoraca Jadrolinije koji su tijekom rata održavali određene morske pruge u zonama ratnih djelovanja i definiranja njihova braniteljskog statusa. Dosad nisam čuo uvjerljive argumente o tome zašto bi oni bili izuzeti i ne bi trebali dobiti status branitelja.

NACIONAL: Za osam mjeseci slijede i lokalni izbori, a kampanje su već počele.

I ovoga puta najzanimljivije mjesto bit će Zagreb i ukupni dojam o lokalnim izborima temeljit će se na rezultatima izbora za gradonačelnika Zagreba. To je dojam, a ostalo ćemo vidjeti.

NACIONAL: Bi li SDP na izborima za gradonačelnika Zagreba trebao podržati Tomislava Tomaševića iz zeleno-lijevog bloka, angažiranog na zagrebačkim temama protiv Milana Bandića? Tomašević je već najavio svoju kandidaturu.

Kandidata SDP-a određuje naša organizacija u Zagrebu.

NACIONAL: Ima li šanse da SDP ipak podrži Tomaševića kao zajedničkog kandidata lijeve opcije?

Kriterij treba biti da to bude osoba koja ima najveće šanse donijeti promjenu.

NACIONAL: Znači li to da će SDP u prvom krugu ići s kandidaturom Gordana Marasa, predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a? On nije uspio ući u Sabor jer je iz druge izborne jedinice bio premješten u prvu, a na prethodnim parlamentarnim izborima u drugoj izbornoj jedinici osvojio je visoki postotak preferencijalnih glasova.

Pretpostavljam da će se u jednom trenutku iskristalizirati tko ima najveće šanse i da će se postići neki dogovor oko takvog kandidata, a ja bih volio da to bude kandidat SDP-a. Što se imena tiče, o tom potom. Nisam iz Zagreba i nema potrebe da dijelim lekcije kolegama iz Zagreba. To je stvar naših razgovora u SDP-u u kojima nemam namjeru aktivno sudjelovati.

NACIONAL: Hoće li, po vama, o SDP-ovoj podršci kandidatu za gradonačelnika Zagreba odlučivati ankete?

Neće odlučivati ankete nego građani, a ankete su samo sredstvo kojim se možemo poslužiti da prethodno utvrdimo stavove građana. Volio bih da se to primijeni i na stranačkim izborima, to sam, uostalom, govorio i prije nego što je počeo izborni proces u stranci. Doduše, postoji opasnost da se to pretvori i u “rat anketama”.

 

Komentiraj