Aromatični svijet istarskih rakija: Vrhunska kapljica užitka od svega i za sve

Autor:

09.12.2021., Pula - U vinariji Rossi predstavljene su rakije aromatizirane plodom i listom Mirte te Sipkom. Predstavljanje rakije se podjelilo na uvodno izlaganje, kusanje s senzornom deskripcijom te rezultatima projekta.   Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Jedna prije obroka, a jedna uz kolače, aromatične istarske rakije toplo dočekuju i srdačno ispraćaju svakoga gosta kao autentični simboli tradicionalne istarske gostoljubivosti.

Baza svih istarskih rakija i likera je lozovača ili komovica, žestoko piće dobiveno destilacijom vinskog dropa, no nabrojiti sve njezine okuse, kombinacije i varijacije, uzaludan je posao. Gotovo sve što raste na plodnoj istarskoj zemlji može završiti u čašici tog neodoljivog eliksira koji je stoljećima u domaćinstvima služio kao čarobni lijek za sve bolesti i stanja, a danas je nezamjenjiva ikona istarske gastronomije i dobrodošlice.

Međutim, bez obzira na neopisivo snažnu konkurenciju, na postolju ima mjesta samo za tri.

Hum, “najmanji grad na svijetu”, poznati je domaćin Smotri domaćih rakija. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Istarsko ‘veliko trojstvo’

Biska, ruda i medica tradicionalne su istarske rakije za koje uvijek mora biti mjesta na stolu u svakom kućanstvu.

Biska nastaje dodavanjem macerata bijele i žute imele, žutosmeđe je boje, bogate biljne arome i ugodno gorkasta okusa koji otvara tek, a zlobnici će reći i da raspliće jezik.

Ruda se dobiva namakanjem nadzemnih dijelova biljke rude. Prepoznatljiva je po svojoj gotovo fluorescentno zelenoj boji, a slavna pak po svojim ljekovitim svojstvima pa će vam je domaćini obvezno ponuditi ako se žalite na želučane smetnje.

Medica se spravlja dodavanjem meda u komovicu ili lozovaču. Blistavom bojom i gustom teksturom nalik je tekućem zlatu, obvezno se služi hladna i svojim opojno slatkim, medenim okusom daje početnu, ali i završnu notu svakom tradicionalnom istarskom obroku.

Ponuda rakija na tržnici u Puli. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Rakije od svega, rakije za sve

Avantura tu tek počinje. Opojni vinski teranino, osvježavajuće gorki rogač, raskošne palete okusa i mirisa smokve, prpošno kiselkaste i neodoljivo slatke note višnjevače, uzbudljivo trpka divlja jabuka, neodoljivo aromatična menta, okrepljujući šipak, zamamni limoncello, sve moguće vrste bobičastog voća

U Istri postoji rakija od svega pa ne treba čuditi što odnedavno možete probati i vrhunske rakije s vječnim klasicima istarske gastronomije kao što su tartufi, šparuge i masline, donosi istarski portal coloursofistria.

 

OZNAKE: Istra, ponuda, rakija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.