“Arnaud Beltrame je junak rođen da bi branio domovinu”

epa

Arnaud Beltrame, policijski potpukovnik koji je podlegao ranama pošto se predao otmičaru u zamjenu za taoca, potaknuo je u subotu divljenje čitave Francuske gdje su ga nazvali “junakom” koji se “borio do kraja” premda je bio svjestan da njegov čin može završiti kobno.

“Dajući svoj život kako bi prekinuo smrtonosni pothvat džihadističkog terorista, pao je kao junak”, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u jednom od brojnih govora koji su održani u Francuskoj u čast poginulog policajca.

Za njegovu obitelj ovaj junački čin je potpuno jasna stvar s obzirom na uvjerenja tog policijskog časnika.

“Rekao bi mi, mama, samo radim svoj posao”, rekla je u subotu ujutro njegova majka za radio RTL.

“To me ne čudi od njega (…) Uvijek je bio takav, od malena je bio odan domovini (…). Za njega je obrana domovine bila razlog postojanja. Eto, takav je bio Arnaud, uvijek spreman braniti druge”, dodala je.

Nedugo pošto je Radouane Lakdim oteo taoce u supermarketu u mjestu Trebesu blizu Carcassonnea, na jugozapadu Francuske, Beltrame se predao otmičaru u zamjenu za jednog taoca. Na stolu je ostavio otvoren telefon što je vlastima omogućilo da čuju što se događa u supermarketu i da krenu u akciju pošto je napadač zapucao na policajca.

“Otišao je kao junak: sigurno je znao da zapravo nema nikakvih izgleda, ali nije razmišljao ni sekunde”, rekao je pak njegov brat Cedric Beltrame za RTL.

Teško ranjen, časnik je podlegao ranama u subotu rano ujutro i tako postao četvrta žrtva tog napada.

Služio je u Iraku, a zatim je četiri godine radio u službi sigurnosti u Elizejskoj palači.

Ispred njegove vojarne, stanovnici Carcassonnea i okolice u subotu ujutro su unatoč kiši ostavljali cvijeće u njegovu čast.

“Ovo se ne događa samo u velikim gradovima, više nigdje nismo sigurni”, rekla je Roselyne Gazel koja je došla odati priznanje Beltrameu.

Komentiraj