ARMEL OPERA FESTIVAL Ansambl riječke Opere gostuje u Gradu Beču

HNK Ivana pl. Zajca

Ansambl riječke Opere, pred kraj svoje iznimno uspiješne sezone gostuje u Gradu Beču na međunarodnom Armel Opera Festivalu.

Publici će se predstaviti s predstavom ‘Klothó – thread of the tales (splet priča)’ autorice Martyne Kosecke.

Riječko-zagrebačka operna bajka nastala je u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb i HNK Ivana pl. Zajca, u austrijskoj prijestolnici će biti izvedena 3.07.

Međunarodno priznati Armel Opera Festival slavi svoju desetu godišnjicu, a ove će godine po prvi put, osim u Budimpešti, najbolje opere prema izboru svjetskih glazbenih stručnjaka ugostiti i u Beču. Radi se o jedinstvenom opernom festivalu koji predstavlja operne raritete, posebno suvremena djela, surađujući s odabranim europskim opernim kućama. Struka ga ocijenjuje kao “festival izvanredne kvalitete, snažne međunarodne vrijednosti, jednim od najboljih festivala u regiji”. Popis njihovih suradnji s prestižnim institucijama širi se iz godine u godinu. Produciraju koncerte u Mađarskoj, u dvorcu Versailles i Operi d’Avignon u Francuskoj, u Češkoj i Njemačkoj, u Carnegie Hallu u New Yorku, Cadogan Hallu i Hackney Empire Theatru u Londonu itd.

Iz prestižnog Armel Opera Festivala prepoznali su operu ‘Klothó’ koja je u travnju ove godine praizvedena na Muzičkom biennalu Zagreb, a potom premijerno izvedena u Rijeci, pod dirigentskim vodstvom maestra Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Cicheńskog.

Ova intrigantna i kompleksna fantastična opera u jednom činu i osam prizora spaja motive bajki iz različitih kultura, između ostalih i bajki Ivane Brlić Mažuranić, čime je Kosecka načinila bezvremensku univerzalnu priču za svakoga. Mlada skladateljica i autorica libreta govoreći o ovom svom djelu ističe “ova je bajka poput životne niti – beskrajni splet priča gdje svaka ima svoju rimu, rimu života, zapleta i radnje”.

Taj će fantastični svijet iz dječjeg sna na bečku pozornicu donijeti riječki solisti Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Dario Bercich, francuski bariton Nicolas Rigas, poljski kontratenor Karol Bartosiński i plesačica Dina Dehni Sow te orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Kostimografkinja i scenografkinja je Julia Kosek, oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic, koreografiju potpisuje Dina Dehni Sow, koncertni je majstor Anton Kyrylov, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri.

Na taj način riječka Opera nastavlja svoju prisutnost na međunarodnoj glazbenoj sceni nakon snimanja za ugledne međunarodne izdavačke kuće koja se nastavljaju i dalje te suradnji s međunarodnim opernim zvijezdama.

Odmah po povratku, nastavljaju intenzivne probe za Verdijevu ‘Aidu’ kojom će 20.07. okruniti svoju uspiješnu sezonu na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u okviru programa 14. Riječkih ljetnih noći.

Komentiraj