Sudac Ustavnog suda Mato Arlović u nedjelju je u ‘Točki na tjedan’ N1 televizije rekao kako je lex Agrokor već u postupku Ustavnog suda. “Lex Agrokor je lex, dakle zakon, prema tome s njim se neće baviti ni jedno posebno vijeće već plenarna sjednica Ustavnog suda. O njemu će odlučivati svi suci, a neki od sudaca će biti izvjestitelj. Koliko ja znam, već je poduzeo radnje tražeći da se drugi očituju odnosno da se pristupi ustavnosti”, rekao je Arlović.

Dodao je kako je pokrenut uobičajni postupak pred Ustavnim sudom za dobivanjem očitovanja, a da bi se pripremila ozbiljna odluka kojom će se utvrditi je li on ustavan ili nije. Poručio je i kako je taja tko je sudac izvijestitelj.

Arlović je naglasio kako nemaju prijedlog za ocjenu ustavnosti od nadležnosti Sabora, radnih tijela ili Vlade, već prijedlog koji su uputili građani. Ipak, kaže da ne znači da neće imati zahtjev za ustavnosti od Sabora.

“Vjerujem da će se riješiti u okviru roka koji propisuje Europski sud za ljudska prava, odnosno da će biti ocijenjen u okviru tri godine. Ustavni sud će nastojati skratiti taj rok, a koliko, to ovisi o tome koliko će se pojavljivati drugi predmeti za ocjenom ustavnosti”, rekao je Arlović.

Komentiraj