Arhitektica Paladino: “Bude li se Banija obnavljala kao Zagreb, bit će to jad i bijeda”

Arhitektica i povjesničarka umjetnosti Zrinka Paladino, članica Fonda 5.5 za kriznu podršku nakon potresa, izjavila je za N1 kako situacija u Zagrebu nakon potresa u ožujku ne nudi mnogo optimizma za očekivanja od obnove na Baniji.

Sutra se na Vladi očekuje proširenje postojećeg Zakona o obnovi Zagreba, a je li to najsretnije rješenje, Paladino je kazala kako će se to vidjeti s vremenom, “ali drugog nema. Struka je bila unisona da treba donijeti jedinstveni zakon o zaštiti od potresa, no tome se nije pristupilo, sad će se Zakon o obnovi Zagreba upotpunjavati. Nadajmo se da ćemo biti pošteđeni drugih potresa, no i Dubrovnik je rizično područje. Treba definirati zaključak da će biti potrebno izaći s kvalitetnim zakonom o obnovi nakon potresa općenito”, rekla je Paladino.

Komentirajući uvjete života i prije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekla je da je ovo prilika za veće promjene: “Ovo je prilika nakon strahovitog potresa da se donesu dugoročni planovi. Imali smo sreće da smo prošli s tako malim brojem žrtava u takvoj katastrofi. Imamo malo stanovnika ondje, gospodarstvo je propalo, deindustrijalizirali smo taj kraj i osudili ga na propast, o tome treba razmišljati. A o građevinskim zahvatima koji čekaju, o tome treba čim prije razmisliti da ljudi ne žive godinu ili dvije u kontejnerima.”

Ističe da situacija u Zagrebu nije dobra: “Situacija u Zagrebu nas ne usrećuje. Zagrepčani su ljuti jer je Zagreb ostao kratkih rukava, u devet i pol mjeseci nije se napravilo gotovo ništa. Ako će se ići tim principom, to će rezultirati jadom i bijedom. Ne smije se dogoditi da ih pogrešni koraci bacaju u još veći jad. No, nema razloga da to traje toliko dugo. Nedopustivo je da obnova počne za devet mjeseci ili godinu dana… Sad je trenutak krenuti kako treba. Devet mjeseci je nedopustivo dugo.”

Također, ističe da se radi o kraju s bogatom tradicijom: “Taj kraj je bogat tradicijskom, hrvatskom, drvenom arhitekturom, koja je registrirana i kao kulturno dobro. Pokazalo se da su drvene konstrukcije izuzetno dobre. No, ni to ne treba biti jako komplicirano, samo treba donijeti smjernice. U uređenim društvima to ide jednostavno i brzo.”

Paladino kaže da će u Sisačko-moslavačkoj županiji stvari biti lakše i brže zbog iskustva sa Zagrebom. “Zagrepčani su opravdano na rubu snaga jer se gotovo ništa nije napravilo”, napominje.

Na kraju je kazala da ne vjeruje da će doći do velikih pomaka:

“Ne vjerujem da će doći do preoreta. Kad mi iz struke usporedimo današnju situaciju s onim potresom prije 140 godina, posramimo se kako je došlo do nazadovanja. Prije 140 godina su stvari išle kvalitetnije i brže. Sve što sad radimo, radimo na svoj obraz i kako znamo, a čini se da ne znamo najbolje”, rekla je Paladino i prokomentirala činjenicu da nije ukinut PDV na donacije te da 25% i dalje odlazi državi:

“Evo to su ti apsurdi zbog kojih ne vjerujem da će biti bolje. U potresu 1880. građani koji su sami krenuli u obnovu srušenih građevina, bili su 16 godina oslobođeni plaćanja poreza. Ako su to mogli zaključiti prije 140 godina, onda danas u ovoj situaciji barem ljudima koji čine dobro, treba otpisati PDV. Zna se što znači četvrtina stradalima.”

 

Komentiraj