ARHITEKT NOVE KANTRIDE: ‘To nema nitko u Europi. Novi stadion uz more za novi razvoj grada’

Autor:

Nel Pavletic/Pixsell, HNK Rijeka

Siniša Zdjelar arhitekt i vlasnik arhitektonskog studija ZDL Arhitekti iz Rijeke autor je projekta Nova Kantrida. Povratak kluba podno mitskih stijena na modernom stadionu san je velike većine Riječana i početna točka novog razvoja Grada


Nije Kantrida ‘samo’ novi stadion. To je početak nove priče na spektakularnoj lokaciji, objašnjava Zdjelar:

“Izgradnja arene Kantrida i uređenje javnih površina oko arene je puno više od toga. Grad Rijeka ovim sadržajem dobiva javnu i sportsku infrastrukturu na lokaciji kakva ne postoji u Europi, s razinom opremljenosti i atraktivnosti koja garantira niz javnih zbivanja i događanja tijekom cijele godine. Dakle, prostor koji bi građani grada Rijeke uživali 365 dana na godinu. Tu se mogu održavati pored sportskih događanja i razne manifestacije kao koncerti, sajmovi… Projekt nove Kantride ne pripada zastarjelim vizijama i strategijama i uklapa se u neke nove ideje o Rijeci”!

HNK Rijeka

Vremenski rokovi?

“Izuzetno je važno donijeti viziju i akcijski plan u što kraćem vremenskom razdoblju. Mislim da je u današnjim okolnostima nemoguće to napraviti u sedam dana zbog raznih zakonskih i inih procedura, ali siguran sam da se može naći način da se sve to napravi unutar tri mjeseca, što je također dovoljno kratak rok da se počne djelovati”.

Grad je ovaj put čvrsto stao iza projekta. Punu podršku dala je i Vlada, nadležno ministarstvo…

“Što se tiče prvog projekta za Kantridu, imao sam tada osjećaj da tog konsenzusa nije bilo. Tada nije bilo ni nebodera, ali je bilo financijskih sredstava, međutim i tada je bilo oponenata. A ovo bi bio jedan veliki iskorak ne samo u smislu sportskih sadržaja, apsolutno i u infrastrukturnom smislu povezanim s turizmom. Dakako i zabavnom te kulturnom, sadržajno možda i jako slično onom što se godinama događa u Areni Verona”.

RIJEKA, GRADONAČELNIK ‘Projekt Nova Kantrida ide dalje! I to uz podršku Vlade RH’

Stambeno-poslovni neboderi do 35 katova kao vrlo česta tema?

“Rijeka je savršen grad za realizaciju ovakvog iskoraka. Rijeka još uvijek ima najviši stambeni neboder u Hrvatskoj čija visina doseže 96 metara. Ne treba uspoređivati, ali upravo su neboderi u nekim gradovima gabarita sličnih Rijeci postojali jako važnom – dodanom vrijednosti”.

HNK Rijeka

Usporedbe s Dubaijem baš i ne ‘piju vodu’.

“Europa postaje kontinent muzej, pitanje je želimo li i mi postati muzej ili želimo potaknuti promjene koje će nam u nekoj kontroliranoj mjeri dovesti mlade ljude, nove industrije, bolju kvalitetu života. Možda je primjerenije da se uspoređujemo s europskim gradovima. Beč koji nam je blizak i kulturološki i geografski je na svom najvećem resursu Dunavu izgradio neboder – DC tower”.

HNK Rijeka

Osjećaj o ‘tajmingu’ i podršci javnosti?

“Veći dio javnosti je vrlo pozitivan prema ovom projektu. U sljedeća tri mjeseca ključna dobit će se svi odgovori. Kao i golema većina Rijeke i Riječana, posebno navijača HNK Rijeka, istinski želim da projekt dobije u cijelosti zeleno svjetlo do zadnjeg ovogodišnjeg kvartala”, rekao je autor Nove Kantride, Siniša Zdjelar, među ostalim u pero kolege Edija Prodana u interviewu za riječki Novi List.

HNK Rijeka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isabelkedem223

prije 1 mjesec

Žao mi je što sam ovo stavio na internet, ali nemam drugog izbora nego ispuniti svoje obećanje dr. APATI, moćnom bacaču čarolija koji mi je pomogao vratiti mog bivšeg muža koji je već bio dva tjedna bez pozdrava sa mnom. tako bolno iskustvo za mene jer on je moja prva ljubav i moj život se vrti oko njega, ali kada me je ostavio zbog druge dame, lila sam suze i pokušala sve da ga zaboravim, ali duboko u mom srcu to je bilo tako nemoguće jer sam ga toliko voljela usprkos boli od koje sam patio. Jedne vjerne večeri pročitao sam komentar o dr. APATI, moćnom bacaču čarolija koji može pomoći vratiti bivšeg ljubavnika ili spojiti razoreni dom i više, isprva je bilo kao šala jer nikad nisam vjerovao u magiju. a dr. APATA mi se dokazuje dovodeći svog muža kući nakon dva dana njegove ljubavne čarolije na mom mužu. hvala dr. APATA što si me ponovno učinila kompletnom ženom i vratila izgubljenog ljubavnika, nastavit ću dijeliti ovo kome je možda važno popraviti sve u braku, umjesto da dijelim suze ili prolazim kroz infarkt, samo ljubazno kontaktirajte dr. APATU NA njegovu kontakt e-adresu ispod ([email protected]), samo ga kontaktirajte i vidite što on može učiniti. Također možete nazvati WhatsApp putem njegovog broja +447307347648. Sretno vama koji ste ikada dali ovu probu. Pozdrav! Samo kontaktirajte dr. APATU na njegovu adresu e-pošte za kontakt u nastavku ([email protected]), samo ga kontaktirajte i vidite što on može učiniti., Također možete nazvati WhatsApp preko njegovog broja +447307347648, sretno