Arheolozi pronašli ogromnu pivovaru, stara je više od pet tisuća godina

Stari Egipćani uživali su u ispijanju piva. Tu konstataciju potpkrijepljuje nedavni pronalazak ogromne pivovare stare više od pet tisuća u drevnom egipatskom gradu Abydosu, objavilo je tamošnje Ministarstvo turizma i starina.

Pivovara je pronađena u egipatskoj guvernati Sohag. Arheolozi vjeruju da datira iz vremena vladavine kralja Narmera, posljednjeg kralja preddinastijskog razdoblja, koji je vladao oko 3100. godine prije Krista. Ovo je stoga najstarija pivovara pronađena u Abydosu. Matthew Adams s njujorškog Sveučilišta, koji je i jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do ovog otkrića, kaže da vjeruju da su stari Egipćani koristili pibo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. U prethodnim iskapanjima na tom području pronađeni su dokazi da se pivo koristilo i tijekom žrtvenih obreda.

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjela za proizvodnju piva. Svaki od njih sadržavao je 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode. Istodobno je mogla proizvoditi čak 22.400 litara piva.

Iako su britanski arheolozi utvrdili postojanje pivovare još početkom 20. stoljeća, njena točna lokacija do sada nije bila poznata.

Egipat je u proteklih nekoliko mjeseci došao do nekoliko velikih i zanimljivih otkrića. Posebno je bilo otkriće mumija starih oko dvije tisuće godina sa zlatnim jezicima. Smatra se da su mogli komunicirati s bogovima u zagrobnom životu.

Dužnosnici u Egiptu žele što prije pokazati novootkrivene artfakte javnosti. Pokušavaju podići broj posjetitelja nakon što je turistička industrija, kao i u drugim zemljama svijeta, primila ogroman udarac tijekom pandemije koronavirusa. Međunarodni letovi u Egiptu zaustavljani su u ožujku, a zatvorena su i argeološka nalazišta i muzeji. Komercijalni letovi nastavljeni su tek u srpnju, a broj turista koji su posjetili Egipat smanjio se s 13,1 milijun iz 2019. godine na 3,5 milijuna prošle godine. Međunarodni monetarni fond smanjio je svoje prognoze za za turističke izdatke u Egiptu u fiskalnoj godini 2020. sa 17,8 milijardi na 2,7 milijardi dolara.

U Egiptu pronađene mumije sa zlatnim jezicima, bio je to poseban ritual kako bi mogli razgovarati s bogovima

Komentiraj