Argentinski predsjednik će tražiti od Obame da skine oznaku tajnosti s dokumenata o diktaturi

EPA/ARGENTINIAN PRESIDENCY

Argentinski predsjednik Mauricio Macri zatražit će od američkog kolege Baracka Obame, koji će 23. ožujka doputovati u službeni posjet da skine oznaku tajnosti s američkih dokumenata o argentinskoj diktaturi (1976.-1983.).

“Potpuno smo uvjereni da će nam pomoći sve što će nam pružiti informacije da shvatimo što se događalo tijekom tog tako teškog razdoblja za nas”, rekao je za dnevnik La Nacion ministar za ljudska prava Claudio Avruj o dokumentima koje posjeduju Sjedinjene Države.

Poticaj za otvaranje dokumenata dale su Bake sa Svibanjskog trga, nevladina udruga osnovana 1977. sa zadaćom da pronađe djecu nestalu tijekom diktature. Ta udruga, koja je omogućila da se identificira i pronađe 119 djece čiji su roditelji bili politički protivnici diktature, traga za još oko 400 oduzete djece koju je vojna hunta udomljavala i nije im otkrila njihov identitet.

Američki predsjednik će doputovati u Buenos Aires 23. ožujka, no takav raspored budi polemiku jer Argentina obilježava 40. obljetnicu vojnog udara izvedenog 24. ožujka 1976., koji je podržala tadašnja administracija Sjedinjenih Država.

Oko 30.000 ljudi je poginulo ili nestalo tijekom argentinske vojne diktature.

Komentiraj