EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Argentinski predsjednički izbori idu u drugi krug

Novi argentinski predsjednik bit će izabran u drugome krugu glasovanja za mjesec dana pošto je u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora oporbeni kandidat Mauricio Macri postigao iznenađujuće dobar rezultat i spriječio pobjedu Daniela Sciolija, kandidata lijevog centra koji uživa potporu predsjednice Cristine Kirchner, prenose agencije.

Scioli, guverner pokrajine Buenos Aires, osvojio je u prvome krugu 36,2 posto glasova, dok je konzervativni gradonačelnik Buenos Airesa Macri dobio podršku 34,9 posto birača, objavilo je izborno povjerenstvo nakon 90 posto prebrojanih glasova.

 

  • Zastupnik Sergio Massa, koji se otcijepio od Kirchner, na trećem je mjestu s osvojenih 21,2 posto glasova, te je priznao poraz.

 

U Argentini je dovoljno prikupiti 45 posto glasova da se pobijedi u prvome krugu ili samo 40 posto u slučaju da razmak u odnosu na drugoplasiranog dosegne deset postotnih bodova. Drugi krug predviđen je za 22. studenoga, a to će biti prvi takav slučaj u izbornoj povijesti te južnoameričke države.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja provedenim uoči izbora, Scioli je bio veliki favorit za pobjedu već u prvome krugu glasovanja.

Komentiraj