Arena spremna za prihvat prvih pacijenata

Zbog rasta broja zaraženih i sve veći pritisak na bolnički sustav, aktivirana je zagrebačka Arena. Prvi pacijenti u Arenu dolaze u subotu iza podneva, a tijekom dana u Arenu bi ih trebalo pristići dvadesetak, a u pitanju su pacijenti s lakšom kliničkom slikom. Arena je za sada spremna za prihvat oko stotinu pacijenata. Uz trećinu kreveta spremne su i boce s kisikom.

U Areni zdravstvenom osoblju pomaže i vojska, kao nekad na prvoj crti. “Domovinski rat, neprijatelj poznat, teška razaranja, teška usporedba sa današnjim vremenom. Danas neprijatelj sitan, mali, mnogobrojan, nepredvidiv”, rekao je za HRT pukovnik Berislav Dalić, neurolog, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb.

Zbog koronavirusa sportska dvorana postaje covid stacionar. “Veliki izazov za mene i sve moje kolegice je da se sačuvamo, da sačuvamo naše kolege liječnike odnosno da se sustav sačuva da bi se drugi bolesnici mogli zbrinjavati od drugih bolesti kojima su izloženi svakodnevno”, kazala je koordinatorica za organizaciju sestrinske službe u stacionaru Arena Snježana Krpeta.

Uz medicinske sestre u Areni je raspoređeno 18 liječnika – 15 iz Vinogradske bolnice i tri iz Ministarstva obrane. “Liječnici koji ovdje rade, ja im toliko vjerujem jer ih poznajem osobno i s njima svakodnevno radim da bi im ja bi im svoje zdravstveno stanje i situaciju povjerila bez ikakvog problema, u toj mjeri im vjerujem”, kazala je Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice, voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

Protokoli za medicinske timove u Areni su izbrušeni do najsitnijeg detalja. U jednoj smjeni – četri puta moraju promijeniti zaštitnu opremu. Nakon tri sata rada na COVID odjelu medicinski tim izlazi ovdje u takozvanu ‘prljavu zonu’. Ovdje se vani prozračuju 15 minuta, potom ulaze u prvi šator gdje skidaju svoja prljava odijela, zatim ulaze u drugi gdje oblače nova odijela, a nakon toga ulaze ovdje u čistu zonu.

 

Komentiraj