ARCOTEL Allegra Zagreb uz pomoć svojih gostiju prikupio je 3 500 eura za spas pčela

ARCOTEL Hotels

Svi hoteli grupacije ARCOTEL svojom akcijom ‘Give Bees A Chance’ prikupili su prošle godine nevjerojatan iznos od 100 tisuća eura za spas pčela.

Koncept akcije ‘Give Bees A Chance’ je jednostavan – Ako gosti u hotelima grupacije ARCOTEL Hotels u Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj za vrijeme dva ili više noćenja dobrovoljno odustanu od čišćenja svojih soba, svaki hotel plaća paušalni iznos u zajedničku košaricu za donacije. Ukupni donirani iznos podijelit će se na različite organizacije za zaštitu pčela.

Hotel ARCOTEL Allegra Zagreb je, kao i ostali ARCOTEL hoteli, marljivo prikupljao donacije koje su u 2016. dosegle iznos od 3 500 eura. Dr. Renate Wimmer, vlasnica ARCOTEL grupacije, i Martin Lachout, predsjednik uprave ARCOTEL Hotel AG, uručili su ček od 3 500 eura hrvatskoj Udruzi pčelara ‘PČELINJAK’. Temeljni ciljevi Udruge su zaštita pčela medarica i očuvanje biološke raznolikosti, što je neophodno za opstanak pčela. Ova neprofitna organizacija svojim je akcijama postala lider u hrvatskom pčelarstvu i jedinstvena je u Republici Hrvatskoj.

“Izuzetno smo sretni zbog našeg značajnog doprinosa zaštiti pčela. Insekti imaju središnju ulogu u očuvanju ekosustava. Zajedno s našim gostima preuzimamo odgovornost te se zalažemo za prirodu i na tome im se ovom prilikom želim iskreno zahvaliti”, izjavila je dr. Renate Wimmer.

“Oduševljen sam uspjehom naše akcije s kojom smo krenuli 2015. godine i odmah prikupili oko 17 tisuća eura. U 2016. uspjeli smo prikupiti čak 100 tisuća eura. S tim iznosom imamo mogućnosti pružiti cjelovitu pomoć”, rekao je Martin Lachout.

Pomoć pčelama je itekako potrebna, jer se u posljednjih nekoliko godina broj ovih plemenitih kukaca upola smanjio, najviše zbog nekontrolirane uporabe pesticida, ali i zbog GMO usjeva te nametnika koji napadaju pčelinje zajednice.

Kad bi pčele izumrle, procenjuje se da čovječanstvu ne bi preostalo više od četiri godine života. Naime, pčele oprašuju gotovo 90 posto biljaka na Zemlji. Bez pčelinjeg oprašivanja ne bi bilo plodova ni hrane.

Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara ‘PČELINJAK’, zahvaljuje se grupaciji ARCOTEL Hotels na podršci. Donaciju će iskoristiti za veliki istraživački projekt u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu, Institutom ‘Ruđer Bošković’ i Kmetijskim inštitutom iz Ljubljane kako bi otkrili utjecaj dobrih bakterija na patogene mikroorganizme u i okoliš košnica.

“Izvrsno je to što se ova hotelska grupacija uspješno zalaže za pčele. Naša udruga ovisi o donacijama, a s 3 500 eura imamo priliku za nastavak istraživanja očuvanja naših pčela”, istaknuo je Damir Rogulja.

Uskoro će i druge pčelarske udruge na području Austrije i Njemačke primiti donacije grupacije ARCOTEL Hotels.

Akcija ‘Give Bees A Chance’ nastavlja se sve do kraja 2018. godine.

ARCOTEL Hotels nastavlja bečku tradiciju očuvanja pčela kao pokazatelja zdravog okoliša. Grad Beč izdaje besplatne brošure s uputama kako pomoći pčelama sadnjom određenih biljaka te izbjegavanjem korištenja kemijskih sredstava. Po bečkim zelenim površinama raspoređeno je 5 300 košnica, a neke od njih nalaze se na krovovima Gradske vijećnice i zgrade opere.

Komentiraj