HINA / Nebojša TEJIČ / STA

ARBITRAŽA Cerar žali zbog ostavke Abrahama, arbitraža se treba nastaviti

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu da žali zbog ostavke slovenskog arbitra na arbitražnom sudu u postupku hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora no da se arbitraža unatoč tome i unatoč izlasku Hrvatske iz arbitraže mora nastaviti.

“Izražavamo žaljenje zbog ostavke Ronnyja Abrahama u arbitraži i ne razumijemo razloge zašto je do toga došlo”, navodi se u tekstu priopćenja iz Cerarova ureda koji je primila Hina.

Arbitraža mora nastaviti s radom unatoč jednostranim hrvatskim potezima, dodaje se.

“Smatramo da sud mora nastaviti s radom jer se ne bi smjelo dopustiti da samovoljni i jednostrani izlazak Republike Hrvatske zaustavi cijeli postupak. To bi bilo u suprotnosti s temeljnim načelima arbitraže”, stoji u tekstu.

“Nadamo se da će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj posao i da će ga okončati, u skladu s arbitražnim sporazumom. Slovenija će odluku o imenovanju novog arbitra donijeti u roku koji je određen”, dodaje se u priopćenju iz Cerarova ureda.

 

  • Stalni arbitražni sud obavijestio je ranije u srijedu da je sudac Ronny Abraham, kojega je Slovenija imenovala svojim arbitrom, podnio 3. kolovoza ostavku na dužnost kada je uvidio da trenutačno nije moguće obnoviti povjerenje između strana u postupku.

 

 

Zbog afere “Pirangate”, nastale objavom transkripata u Hrvatskoj koji su razotkrili da se slovenski sudac dogovarao sa slovenskom diplomatkinjom o rješenju graničnog spora, čime je prekršena nepristranost suda, arbitar Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na njegovo mjesto imenovala suca Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama. Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka jer je kompromitiran i spremna je tražiti rješenje za granicu drugim postupkom.

Komentiraj