Arapski klupski groove Acid Arab u Tvornici kulture

Pariški kolektiv DJ-a i glazbenika, nastupit će u zagrebačkoj Tvornici kulture 29. studenog u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi album “Jdid”. Pariz, poznat kao transkulturalni melting pot glazbenih stilova iz cijelog svijeta, 2012. je bio i mjesto gdje su DJ-I Guido Minisky i Hervé Carvalho osnovali Acid Arab. Njihov primarni cilj u tom trenutku bio je stvoriti prostor za predstavljanje arapske kulture u svijetu moderne elektronske glazbe.

U početnoj fazi karijere, Guido i Hervé izdali su nekoliko EP-a pod zajedničkim imenom Collections Series na kojima su se našli remiksevi i suradnje s drugim producentima. Godine 2016. Acid Arab je već bio ozbiljan glazbeni projekt kojem su se pridružili Pierrot Casanova, Nicolas Borne i sjajni alžirski klavijaturist Kenzi Bourras. Kenzi je u početku bio samo gost na live nastupima Acid Araba, da bi ubrzo postao i punopravni član kolektiva. 2016. je bila godina u kojoj su izdali svoj debitantski album “Musique de France” koji im je donio nominaciju za Victoire de la Musique, nagradu koju dodjeljuje francuska glazbena industrija, a u Engleskoj su bili nominirani za Worldwide Awards Gillesa Petersona.

Nedavno su lansirali vlastitu izdavačku kuću, Acid Arab Records, s ciljem otkrivanja inovativnih producenata elektronske glazbe iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka kojima bi potom dali šansu i distribucijske kanale za promociju njihove glazbe. Drugo službeno izdanje Acid Araba, album nazvan “Jdid”, izlazi 18. listopada, nakon čega kreće promotivna svjetska turneja. Spomenuti klavijaturist Bourras I njegovi alžirski korijeni dali su snažan retrofuturistički pečat ovom albumu  kroz sempliranje raï glazbe, žanra nastalog u Alžiru početkom prošlog stoljeća, a koji je postao internacionalno popularan tijekom 80-ih i 90-ih.

 

 

Komentiraj