EPA

Arapske države dodale 18 osoba i skupina na popis terorista

Četiri arapske države na svoje liste “terorista” dodale su još 18 organizacija i osoba za koje kažu da su povezani s Katarom, izvijestila je saudijska agencija SPA u utorak.

Popis sada uključuje i tri jemenske humanitarne organizacije, tri libijska medija, dvije oružane skupine i vjersku zakladu, od kojih su neke već pod sankcijama SAD-a.

Proširivanjem popisa arapske zemlej dodatno eskaliraju spor s Katarom koji je već izazvao napetosti u regiji.

“Terorističke aktivnosti navedenih entiteta i pojedinaca imaju izravne i neizravne veze s katarskim vlastima”, stoji u izjavi Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Te četiri države prekinule su 5. lipnja veze s Katarom, velikim izvoznikom nafte u kojem se nalazi i najveća vojna baza SAD-a na Bliskom istoku, optuživši ga da financira militantne skupine u Siriji te da je u savezu s Iranom, njihovim regionalnim neprijateljem.

Katar još nije komentirao proširenje liste, no prošlog je mjeseca odbacio optužbe da podržava islamističke militante, nazvavši ih “neutemeljenim i bez uporišta u stvarnosti”.

Pokušaji posredovanja Kuvajta i diplomatske aktivnosti zapadnih diplomata, uključujući državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, nisu uspjeli okončati razdor među državama Arapskih zaljeva, najveći u dugom nizu godina.

U izjavi od utorka optužuju se katarski, jemenski i kuvajtski državljani da pomažu u prikupljanju sredstava za al Kaidu. Izjava također kaže da se dva Libijca i šest skupina sumnjiče za povezanost s “terorističkim skupinama u Libiji”.

Te organizacije uključuju dvije televizijske postaje, od kojih je jedna povezana s televizijom Al Jazeera koja ima sjedište u Kataru, i jednu miliciju iz libijskog grada Bengazija i njenog višeg zapovjednika.

Komentiraj