“Apollon” & “Pulcinella” premijerno u riječkom HNK

Dva neoklasična baleta Igora Stravinskog, “Apollon” & “Pulcinella”, u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila u petak su premijerno prikazana u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Bila je to posljednja ovosezonska premijera riječkog teatra, u kojoj je Balet riječkog HNK ponovno plesao uz orkestar riječke Opere i na špicama.

Koreograf „Apolona” Martin Chaix se u koreografiji „Apolona” referira se na koreografiju Georgea Balanchinea iz 1928.. Priča se temelji na grčkom mitu o Apolonu i trima muzama, Terpsihori, Kaliopi i Polihimniji, a on je u svoje autorsko djelo dodao i važnu ulogu majke Leto te muškog kora. Chaix je i autor scenografije, a kostime je kreirao Aleksandar Nošpal.

U balet „Pulcinella“ je uključeno je i troje solista riječke Opere – mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas-bariton Dario Bercich. Giovanni Di Palma postavio je balet s pjevanjem u jednom činu temeljen na tradiciji commedije dell’arte i neoklasičnom djelu Stravinskog, priču o šarmantnom prevrtljivcu Pulcinelli, jednom od najprepoznatljivijih likova commedije dell’arte. Scenografiju i kostimografiju “Pulcinelle” potpisuje Patra Pavičić.

U Apolonu su nastupili Michele Pastorini, Tea Rušin, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria del Mar Hernandez te muški kor – Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues i Svebor Zgurić.

U Pulcinelli su nastupili Ali Tabbouch, Laura Orlić, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Emanuel Amuchastegui, Daniele Romeo, Hugo Rodrigues, Andrei Koteles, Michele Pastorini, Svebor Zgurić, Tilman Patzak, Tea Rušin, Cristina Lukanec i Anca Nicoleta Zgurić te pjevači Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Dari Bercich.

Reprize „Apolona” & „Pulcinelle” na programu HNK Ivana pl. Zajca su 10, 11. i 13. lipnja.

Komentiraj