Apokaliptične scene iz BiH! U tijeku hitna evakuacija: Ljudi su bez struje, voda navire u kuće, aute, škole…

Sarajevski kanton je tokom noći zahvatilo snažno olujno nevrijeme, zbog čega su brojna naselja poplavljena. Najgora situacija je na Otesu, gdje je voda napravila veliku materijalnu štetu. Velik dio područja je od jutra bez struje. Voda, uzrokovana izlijevanjem rijeke Željeznice, je ušla u mnoge stambene objekte i napravila znatnu materijalnu štetu.

Dio korita rijeke Željeznice počeo se urušavati, a isto prijeti i benzinskoj crpki i motelu smještenima uz obalu rijeke Željeznice.

Poplavljen je i kompleks Sarajevo Waves, koji se nalazi na Ilidži. U mnogim dijelovima Otesa voda je do koljena, međutim na nekim lokacijama je i preko metar pa se tako mogu vidjeti i automobili kojima vire samo krovovi iz vode. Osim Otesa, poplavljena su još naselja Vlakovo, Butmir i Donji Kotorac, a vode ima i na mnogim lokalnim cestama u Kantonu Sarajevo.

Kuće su poplavljene u okolini Sarajeva, dok su lokalne ceste na jugozapadu zemlje potopljene, zbog čega su neke škole otkazale nastavu.

Dramatični prizori iz BiH: Vodena bujica nosi sve pred sobom, prijeti izlijevanje Miljacke, urušava se benzinska

 

Dramatične snimke iz zraka

Videosnimke iz zraka najbolje pokazuju razmjere poplava koje su pogodile Kanton Sarajevo. Naime, područje je tijekom noći pogodilo olujno nevrijeme. Na snimci se vide potopljeni dijelovi Doglode, Otes i drugih naselja na Ilidži.

Rijeka Bosna se na nekoliko dijelova izlila, te poplavila objekte koji se nalaze u rijeku. Pod vodom su i naselja koja se nalaze s obje strane autoceste.

Fotoreporteri portala Klix.ba su osim snimaka iz zraka zabilježili i situaciju na tlu, gdje je pod vodom veliki broj stambenih objekata i privatnih automobila. U tijeku je evakuacija stanovnika iz Otesa. Spasioci i vatrogasci ih premještaju na sigurne lokacije, neke premještaju samo a više katove, dok ne dođe drugi oblik pomoći.

Sarajevo bez struje

Zbog cijele situacije nestalo je i struje u velikom dijelu Sarajeva, negdje je električna energija isključena iz predostrožnosti, a u nekim mjestima je došlo do iskakanja trafostanica.

Na širem području Sarajeva oko 10 sati nestalo je električne energije. Nakratko je nakon nekog vremena stigla u pojedine dijelove grada, međutim ponovo je nestala. Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su kazali da je došlo do problema na sedam trafostanica, a da Elektroprijenos radi na sanaciji kvara. Kako piše Klix.ba poplavila je transformatorska stanica Reljevo, pa se struja postepeno uključivala preko mreže u Višegradu. Veliki je problem, kažu iz Elektroprivrede što stalno dolazi do novih kvarova, iako oni konstantno rade na rješavanju problema.

Poplavljen dio autoputa

Dio autoputa kod petlje Butile je poplavljen zbog čega je zatvoren izlaz prema Sarajevu. Obilna kiša uzrokovala je izljevanje rijeke Bosne na području Rajlovca. Voda koja se izlila iz korita poplavila je dio autoputa kod petlje Butile te je zbog sigurnosti vozača obustavljen izlaz prema Sarajevu.

Kritično u Vojkovićima

Kiša je napravila velike probleme na području od Trnova duž cijelog sarajevskog kantona. Veliki broj objekata je ugrožen. Video snimka objavljena na portalu Klix.ba najbolje prikazuje kakva je situacija u Vojkovićima gdje rijeka potpkopava nekoliko objekata među kojima je i benzinska pumpa.

Na terenu su službe spašavanja, koje pokušavaju ublažiti štetu i spasiti objekte. Na terenu je i mehanizacija pomoću koje se pokušava neutralizirati vodena prijetnja.

Na području općine Istočna Ilidža proglašeno je izvanredno stanje.

Iako je Općina Ilidža u proteklom periodu poduzela aktivnosti na čišćenju korita rijeka i odvoda, zabilježene količine padalina, prema neslužbenim podacima premašuju padaline i razinu vode iz 2014. godine.

Komentiraj