APN nema kontrolu kako se koriste subvencionirane nekretnine

Državna Agencija za pravni promet i promet nekretninama pomoću koje mladi ljudi imaju priliku doći do subvencioniranih kredita za rješavanje stambenoga pitanja, našla se pod povećalom javnosti zbog nedavnog slučaja Anite Nosić. Posljednje istraživanje je pokazalo da APN uopće nema potpunu kontrolu nad korištenjema subvencioniranih nekretnina.

Naime, prema  podacima APN-a,  kako doznaje Jutarnji list, dosad je od odobrenih 9450 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u 2017., 2018. i 2019. godini, obvezu prijave prebivališta, agencija uspjela provjeriti samo za zahtjeve odobrene u prvoj godini subvencioniranja, dok su oni ostali, kažu, upravo u fazi provjere.

“Do sada za korisnike kredita čiji su zahtjevi odobreni u 2017. godini, od ukupno 2312 odobrenih zahtjeva dostavljeni su dokazi o prijavi prebivališta, osim za sedam korisnika kredita za koje je zatražena dodatna provjera od nadležne Policijske uprave. Za korisnike kredita čiji su zahtjevi odobreni u 2018. i 2019. godini u tijeku je postupak dostave potvrda o prebivalištu koju je većina klijenata dostavljala kreditnim institucijama”, saznaje Jutarrnji list koji je došao do odgovora APN-a u kojem također navode da je do sada njih 22 kažnjeno zbog zloupotrebe.

“Postupak raskida ugovora o kreditiranju i povrat uplaćenih sredstava za subvencioniranje dosad je pokrenut u 22 slučaja, a bez subvencioniranih kredita, nakon što su oni isplaćeni, ostalo je ukupno 18 korisnika”, navode iz APN-a

Gledajući u postocima, APN, agencija s ukupno 75 zaposlenika, od 2017. godine naovamo uspjela je samo za 25 posto odobrenih zahtjeva provjeriti jesu li njegovi podnositelji poštivali odredbe ugovora, dok je za tri četvrtine osoba kojima je odobren zahtjev i koje su ovim putem kupile stan, u ovom trenutku nemoguće reći jesu li u njemu prijavljene ili su nekretninu kupovale s nekom drugom namjerom, s obzirom na to da agenciji nisu dostavili potvrde.

Komentiraj