APN dosad zaprimio 1.680 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u proteklih je tjedan dana, od 28. rujna do 5. listopada, zaprimila 1.680 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a dosad ih je obrađeno oko 240, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako su naveli, zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a u ovom trenutku obrađeno ih je oko 240. APN je prošli ponedjeljak počeo zaprimati zahtjeve u sklopu petog po redu natječaja za subvencioniranje stambenih kredita, a tog dana banke su za svoje klijente predale ukupno 611 zahtjeva.

APN je sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

Do sada su provedena četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, a zadnji u proljeće ove godine i tada su se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kretale od 2,19 do 3,70 posto.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, kroz dosadašnja četiri kruga odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju, a u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno više od 1.750 djece.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Komentiraj