APEL MINISTARSTVU: Zeleni forum traži privremenu zabranu lova na ptice

Ivica Galovic/ PIXSELL

Članice Zelenog foruma, najvećeg udruženja okolišnih udruga u Hrvatskoj, poslale su u četvrtak apel Ministarstvu poljoprivrede da poštuju Zakon o lovstvu te da, uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta, hitno proglasi privremenu zabranu lova na ptice na području Hrvatske.

“Takva zabrana lova trenutno je na snazi u susjednim zemljama, a ako Hrvatska ne slijedi primjer susjeda posljedice za ptice mogle bi biti dugoročne i nepovratne”, ističu u Zelenom forumu.

Objašnjavaju da dugo razdoblje ekstremno niskih temperatura na području cijele jugoistočne Europe te ponovna pojava ptičje gripe, uvelike otežavaju preživljavanje ptica, poglavito onih vodenih.

“Tijekom posljednjih nekoliko tjedana je, zbog ekstremno niskih temperatura, u cijeloj regiji preživljavanje ptica vezanih uz vodene površine izrazito ugroženo. Prilikom obilazaka slatkovodnih staništa na području cijele države, tijekom međunarodnog zimskog prebrojavanja ptica močvarica provedenog 14. i 15. siječnja, utvrđeno je kako su ptice močvarice oslabljene te mnoge ugibaju od gladi ili ostaju zarobljene u ledu. U tako teškim uvjetima ptice moraju štedjeti energiju te svaki nepotreban fizički napor, primjerice bijeg od predatora, lovaca ili drugih vidova uznemiravanja, uzrokuje njihovo dodatno slabljenje i, na posljetku, ugibanje”, navode u Zelenom forumu.

Poručuju kako postoji mehanizam za zaštitu ptica u ekstremnim zimskim uvjetima.

“Nadležno Ministarstvo i lovci bi, sukladno odredbama Zakona o lovstvu,trebali pomoći divljači koja pati od zimskih uvjeta i privremeno obustaviti lov na ptice. Koliko je situacija ekstremna, govori činjenica da se u jednom trenutku zaledilo čak i ušće Neretve. Ako se takva odluka hitno ne donese, to će kao posljedicu imati smanjene gnijezdeće populacije ptica i sukladno tome manji broj pernate divljači iduće lovne sezone”, rekao je Vedran Lucić iz Udruge BIOM.

Zabrane lova na snazi su u Srbiji i u Crnog Gori. Također, međunarodna organizacija Wetlands International, odgovorna za zaštitu i praćenje veličine populacija divljih ptica močvarica, apelira na hitno uvođenje svih potrebnih mjera kako bi se smanjila šteta na zimujućim populacijama ptica močvarica.

“Nažalost, ekstremno niske temperature nisu jedine koje su trenutno prijetnja pticama u regiji. Ponovno se pojavila ptičja gripa, a tijekom lova kada dolazi do uznemiravanja ptica, one se raspršuju i bježe na druga područja doprinoseći širenju virusa na područja na kojima on nije bio prisutan”, ističu u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode.

Komentiraj