Apel iz KBC-a Zagreb: Mole sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju

Klinički bolnički centar Zagreb u subotu je pozvao sve punoljetne majke koje su zdrave i čije je dijete mlađe od godinu da daruju višak mlijeka u Banku humanog mlijeka čiji je rad otežan zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu.

“U ovom trenutku potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj. Molimo sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku. Darivateljica može postati svaka punoljetna majka koja je inače zdrava i čije dijete je mlađe od godinu dana”, navodi se u priopćenju KBC-a Zagreb.

Iako je rad Banke bio otežan zbog epidemije i potresa, ondje se svakodnevno pasteriziralo darovano mlijeko, gdje mu se osigurava sigurnost i kvaliteta. Darovano humano mlijeko najbolja je zamjena za majčino u okolnostima kada ona nije u mogućnosti dati vlastito, a samo darivanje pomaže najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak.

Ističu da je Banka humanog mlijeka otvorena 15. studenog 2019. godine, a organizacijski je dio Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb. “Ovo je prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj, a njezina je vizija djelovati kao nacionalna banka koja će osigurati dovoljno mlijeka za svu prijevremeno rođenu djecu u Hrvatskoj”, navode u priopćenju.

U prvoj godini rada Banke, za darivanje se prijavila 191 majka, od čega ih je 63 posto darivateljicama. “Prikupilo se 327 litara, pasterizirano se 282 litre, a izdano 185 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka. U razdoblju od siječnja do studenog 2020. darovanim mlijekom hranjeno je gotovo stotinu djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno jedinicama intenzivnog liječenja u Zagrebu i Osijeku”, zaključuju u priopćenju.

Komentiraj