FaH

AON: Veliki rast broja terorističkih napada 2016.

Broj terorističkih napada u svijetu porastao je za 14 posto 2016. u odnosu na godinu dana ranije, a što se tiče zapadnih zemalja zabilježen je rast od 175 posto, navodi se u studiji Aona, međunarodne tvrke koja se među ostalim bavi upravljanjem rizicima i posredovanjem u osiguranju, objavljenoj u četvrtak.

Prošle godine zabilježen je 4151 teroristički čin u svijetu u usporedbi s 3633 2015., navode stručnjaci Aona. U zapadnim zemljama ta je brojka narasla s 35 2015. na 96 2016.

Unatoč velikom rastu broja terorističkih djela u zapadnim zemljama, oni ne čine ni tri posto terorističkog nasilja na globalnoj razini.

“Scenarij za 2017. nije ružičast”, rekao je za agenciju France Presse direktor Aona Francuska za političke rizike Louis Bollaert. “Mi stvarno ne vidimo razlog zbog kojeg bi se situacija popravila. Kumulativni učinak političkih, ekonomskih i terorističkih rizika stvara krajnje nesigurno ozračje”, kazao je.

Aon ocjenjuje “da su male mogućnosti da će se rizik od političkog nasilja smanjiti u 2017.(…) Teritorijalni gubici skupine Islamske države u Iraku i Siriji vjerojatno će dovesti do raspršivanja džihadističke mreže, što će rezultirati ozbiljnim rizicima za desetke zemalja u regiji i izvan nje, posebice u Europi i Aziji”.

Komentiraj